2017-07-15 125 views
喺荃灣睇完中醫,去咗咖啡灣食埋晚飯先返屋企。好彩時間都算早,唔使等位;離開嗰陣已經八點半,出邊已經有幾檯客等緊,估唔到星期三都咁旺。的而且確食物質素係唔錯嘅。軟殼蟹可為呢間餐廳嘅名物,絕對值得一食。今次食咗軟殼蟹沙律(HKD88),有三款醬汁可以揀:凱撒沙律/芝麻沙律/黑醋沙律,今晚揀咗芝麻。日式芝麻醬香味好夠,配埋香脆嘅煙肉粒,同沙律菜完全冇違和感。軟殼蟹係新鮮炸起,油炸嘅香脆同蔬菜爽脆,以及煙肉嘅卜卜脆好夾,係一試難忘。主菜揀咗墨魚汁帶子義大利麵(HKD98)。黑掹掹嘅墨汁意大利粉,配埋被染黑嘅帶子,賣相唔算特別吸引,但味道可口。食完當然成口污糟,如果同唔係好熟嘅朋友食飯,建議都唔好食呢碟呀,因為好容易出醜。飲品就試咗新品金莎朱古力拿鐵(HKD38)。朱古力味特別香滑,而且內有粒粒果仁,很有質感。味道令人覺得清新舒暢。上面的拉花就是一隻天鵝,大概與餐廳的英文名cafe swan有關。餐廳裝修很女性化,難怪所見食客都係女性為主。

軟殼蟹沙律

餐廳裝修很女性化,難怪所見食客都係女性為主。
軟殼蟹沙律