2023-06-13
餐廳:Dozy (深水埗)地址:深水埗基隆街199號地舖深水埗大南街、基隆街一帶有勁多Cafe,有時真喺多到唔知點揀🤣,不過我自己就鍾意揀一間坐得舒服又夠Chill嘅Cafe,畢竟我諗無人會想去一間坐得好迫夾、坐得耐又俾人趕走嘅Cafe🙈呢間開咗超過兩年嘅Dozy ,行過比佢local風格路線嘅裝修吸引咗而入去:水泥牆身設計,牆上仲有塗鴉畫作;有多件懷舊傢俱同擺設,例如舊式風扇同唔同款式嘅梳化🛋️(坐得好舒服🥰),令Cafe比人一種既文青又同時帶有復古風嘅味道。再加上Dozy主要提供西式輕食同蛋糕🍰,當然唔少得茶啡酒,啱晒唔喺好肚餓,但又想搵個地方坐吓食少少嘢嘅我😛✝️煙三文魚牛油果溫泉蛋芥末忌廉貝果 $98超巨型Bagel🥯,除咗旁邊有沙律菜伴碟之外🥗,上下兩層Bagel中間夾住滿滿嘅餡料,煙三文魚、牛油果🥑、半流心溫泉蛋、蟹籽,同重中之重嘅芥末忌廉醬,Bagel一定要兩層一齊食,下層變腍咗因為已經索晒啲蛋黃漿同醬汁,而上層嘅Bagel喺啱啱烘焗好🔥,入口外層香脆內層煙韌,截然不同嘅口味同口感隨時帶比你唔少驚喜🎉✝️自家製伯爵茶卷蛋 $45Cafe自己整嘅卷蛋,有四款口味可以揀,軟熟嘅卷
地址:深水埗基隆街199號地舖
呢間開咗超過兩年嘅Dozy ,行過比佢local風格路線嘅裝修吸引咗而入去: 水泥牆身設計,牆上仲有塗鴉畫作;有多件懷舊傢俱同擺設,例如舊式風扇同唔同款式嘅梳化🛋️(坐得好舒服🥰),令Cafe比人一種既文青又同時帶有復古風嘅味道。 再加上Dozy主要提供西式輕食同蛋糕🍰,當然唔少得茶啡酒,啱晒唔喺好肚餓,但又想搵個地方坐吓食少少嘢嘅我😛
✝️煙三文魚牛油果溫泉蛋芥末忌廉貝果 $98
超巨型Bagel🥯,除咗旁邊有沙律菜伴碟之外🥗, 上下兩層Bagel中間夾住滿滿嘅餡料,煙三文魚、牛油果🥑、半流心溫泉蛋、蟹籽,同重中之重嘅芥末忌廉醬,Bagel一定要兩層一齊食,下層變腍咗因為已經索晒啲蛋黃漿同醬汁, 而上層嘅Bagel喺啱啱烘焗好🔥,入口外層香脆內層煙韌,截然不同嘅口味同口感隨時帶比你唔少驚喜🎉
✝️自家製伯爵茶卷蛋 $45
Cafe自己整嘅卷蛋,有四款口味可以揀,軟熟嘅卷蛋包住香醇濃郁嘅伯爵茶忌廉,食落甘醇一啲都唔膩,配埋杯咖啡就一流👍
✝️Flat White $40
咖啡豆喺老闆嘅獨門配方㊙️,自家製Houseblend嘅混合豆帶嚟比較Nutty、迎合到大眾市場嘅口味☕️, 叫Flate White就啱晒想試真啲咖啡豆香,但喺又鍾意飲White coffee嘅人🤓