師父經營私房菜數十年, 近期又有新攪作, 在火炭開了間私房菜, 取名吳師府, 認識吳師父手演藝是十年前師父還在長沙灣舊樓唐樓經營私房菜, 我記得第一次去吃蛇宴, 個人不喜歡味味皆蛇, 朋友們極力推介糯米鴨, 說得天花龍鳳, 即管又試吓的心態去了, 自此之後, 機乎每年最少有一至二次去比錢吳師父花, 由長沙灣到大埔, 再到現在的大圍新場, 沒停過。******************************新場比大埔寬廣, 大門入口處看得出裝潢擺設花過心思, 還放了一批陶瓷可愛小動物, 早到的朋友可以看看這, 看看那, 邊欣賞邊等人, 新場座位較大埔寬闊, 讓大家可以坐得舒服地享受美食。這是靚姐今晚為我們安排的雅座, 靚姐係師父多年拍檔,師父負責煮, 靚姐則主外, 負責招呼客人, 有時會同客人互串一番咁啦, 所以來這裡晚飯氣氛比較輕鬆。是日自家獨立餐單, 謝謝朋友安排今次的飯局, 同時亦謝謝靚姐滿足我地呢班多多要求煩人。冰鎮鮑魚這道菜式主角其實係底部的配菜 – 青瓜, 青瓜翠綠可人, 食落清脆爽口, 還帶點淡淡的麻香, 好食到不得了 , 外型靚仔討好, 鮑魚選用大連鮮鮑, 咬一口, 非常
, 鮑魚選用大連鮮鮑, 咬一口, 非常爽滑彈牙, 一點也不韌
冰鎮鮑魚
這是我地班煩人今次提出新加上餐單的新菜式, 上檯鹽焗變了椒鹽, 有點失望, 我本身是蟹痴, 只愛清蒸及鹽焗煮法, 為我覺得這樣才不會失去蟹肉本身的鮮甜, 今次的奄仔蟹隻隻大如手掌, 師父出手好重, 打開蟹蓋, 嘩!!! 好多糕呀
, 蟹肉又爽口, 可惜椒鹽煮法較重口味, 蓋過了蟹本身的鮮甜, 令這隻奄仔蟹失色不少, 改用鹽焗原汁原味一定會更正。
椒鹽奄仔蟹
蟹盒色澤金黃, 上檯熱滕滕的, 香味撲鼻, 令人食指大動
, 蟹盒用新鮮蟹拆肉後加入雞蛋及蟹黃即炸,炸好即奉客, 所以吃時還有點溫度, 減少油膩感覺, 今次的蟹盒是師父的改良版, 很了得, 有蟹皇的咬口, 多到睇得見大大條蟹肉, 啖啖鮮甜無比, 仲兼備蛋香, 用料新鮮, 基本上不須加太多的調味品, 食的是食材本身的帶出的原味。
蟹盒
今晚最失色的一味, 湯完全不香不濃, 可以說跟本飲不出杏汁味道, 之前渴過幾次是很正的, 大家都很失望。
杏汁猪肺湯
看得見的青綠爽脆, 芥芥用最鮮嫩的部份, 完全無渣, 只用少許鹽提味, 點解無晒芥菜的苦味既?
碧綠芥膽
糯米鴨是師父的招牌菜,由長沙灣食到大埔, 再來大圍, 從沒有令我地失望過。糯米鴨上檯隻隻賬卜卜, 睇見都想咬佢食佢, 每次都是靚姐開刀, 鴨肚內的糯米、蓮子、鹹蛋黃及栗子塞的滿滿的, 雖然隻鴨唔細, 皮下脂肪不多, 連皮帶肉食, 鴨皮油香, 鴨肉嫩滑, 糯米粒粒飽滿分明, 吸收了鴨的香味及油份, 再配上甜豉油同吃, 口感煙韌, 味道少少甜, 少少豉油香, 一個人可以食2碗, 今次放了很多鬆化甜美的栗子
糯米鴨
師父好有心機究竟古菜式, 成功就推出給食客試, 所以年年食, 次次也有新鮮感。言歸正轉, 這道竹笙釀冬瓜用竹笙包住冬瓜燜, 再加蛋花及蟹肉, 最後以蟹子獻汁埋獻, 顏色繽紛吸引, 竹笙爽口, 冬瓜清新, 蟹肉鮮甜, 再加點鹹香又爆口蟹子, 夾一件入口, 有齊爽、甜、鹹及 鮮。
竹笙釀冬瓜
正宗胡椒猪肚雞, 用猪肚包住全雞再燉數小時, 剪開一層薄薄的猪肚就見到隻肥雞
, 猪肚同雞都燉得好淋, 胡椒味特出, 雞湯也很濃香, 可惜隻雞較肥, 燉出來啖湯也相當肥膩及多油, 如果用瘦雞或竹絲雞燉應該更可取, 我冒住油脂標升的風險也飲了3碗
古法胡椒猪肚雞
豉油王煎蝦
紅棗糕是吳師父另一傑作, 用自家制紅棗溶及紅棗水, 再加黃糖制作, 紅棗糕香軟, 紅棗味好濃, 甜度啱啱好, 限額每人得一件, 真係想食多伴都無, 通常我的朋友會預位時會先預訂多幾個, 外賣回家再慢慢品嚐
紅棗糕
期待下次再來

Other Info. : 吳師府只接受預定客
2015-12-20
$360 (Dinner)
冰鎮鮑魚
蟹盒