2017-10-22
呢間位於銅鑼灣嘅火鍋店《火鍋英雄》, 裝修甚具文藝氣息,掛滿咗對聯, 中式樂器, 插畫。 主打四款山城四大名鍋: 川菜冷鍋魚、 跳水田雞鍋, 南山泉水雞鍋, 以及青椒魚頭鍋。 每款都各有特色,集麻、香、辣、嫩於一身。 打邊爐之前可以品嚐各種山城風味, 大飽口福。英雄八盞,八道精緻既前菜: 豬耳、芽菜、青瓜、海帶、豆角、 豆腐乾、 貓耳朵、蓮藕,由淡到濃,鹹酸辣麻,總有一道啱你口味。洛神花茶,呢杯洛神花茶有少少酸梅湯既影子,酸梅同洛神花既味道平分秋色,初時飲就覺得甜咗少少,不過個雞鍋一嚟到之後,味道便漸漸對辦了。南山泉水雞鍋,泉水雞係近年喺川渝地區炙手可熱既新派川菜,一般是一雞三吃:泉水雞,雞血旺,炒雞雜;由於源自重慶南山,因而得名。餐廳選用揀手烏骨土雞公,以花椒,辣椒,大蒜,豆豉,冰糖等十幾種香料炮製而成,突出麻辣燙鮮香嫩既特點,令人回味無窮;最好一開始就撈哂啲雞上嚟先,食一舊落一舊,咁就可以保持雞肉既嫩滑;除咗嫩滑既烏雞之外,鍋裏面仲有大量既冬菇,鐘意食冬菇既我大愛。 新鮮鵝腸,新鮮既鵝腸有幾美味,相信食過既朋友都無需多講,難得在於新鮮既鵝腸唔係度度有得食,今日喺度見到當然唔會放過,
新鮮鵝腸,新鮮既鵝腸有幾美味,相信食過既朋友都無需多講,難得在於新鮮既鵝腸唔係度度有得食,今日喺度見到當然唔會放過,鵝腸一擺上枱睇見啲膽固醇心中已經暗喜,淥一淥擺入口,爽口之中帶有油香,滋味就係咁簡單。
美國雪花肥牛,肥牛塊塊都雪花紛飛,口感豐腴,牛味香濃,點少少蒜蓉麻醬嚟食,又係另一番風味。
西班牙黑豚肉,黑豚肉每一塊都片得好薄,盡顯師傅既刀功,落水拖一拖就食得,黑豚既豬味並沒有被濃烈既湯底所蓋過,讚。
萵筍片,萵筍新鮮爽脆,呢度既萵筍比起平時食開既多咗一份清甜,相信要嚟食過先至領略得到。
四川紹粉,最後嚟個粉麵作結是常識吧,紹粉望落有少少似食開嘅紅薯粉,口感煙韌彈牙,我估個粉喺廚房已經煮熟咗,只需要放落個湯底翻熱經已食得,時間嘅長短控制住所索湯汁嘅多寡,淥耐啲就濃味啲,重口味嘅朋友建議兩分鐘起跳,不過最重點係呢隻粉淥得耐都唔會話融化,試過有兩條漏網之魚到最後都無爛到。
不得不讚嘅係, 呢度既侍應非常主動,兼有禮。 每次加湯、斟茶,定必奉上笑容, 令客人食得滿意開心。