2018-08-05
平時夜晚經過呢間餐廳都好多人等位,難得今日早食飯,見冇人等就入去食嚕~呢間川菜館嘅裝修好靚,碗碟都好有特式。呢到嘅菜唔係平時一般飲茶個啲茶,而係杯入面有材料俾大家焗茶飲,係香港都好少見。餐廳好細心,杯茶用上菊花茶,清熱之餘亦為客人解解辣。我哋本身想叫酸辣湯同小菜嘅,不過見佢嘅水煮魚係招牌就叫咗個。呢到叫水煮魚仲可以揀四款配料,我哋就揀咗薯粉、牛肚、腐竹同埋金菇。另外,我哋仲叫多咗個炒花甲。水煮魚我哋叫咗一分辣,即係最小嘅辣,但同行嘅朋友都辣到出哂汗,紅都面哂。不過佢就話個辣係令佢食上癮,愈食愈想食。佢呢個水煮魚嘅味道配合得好好,唔會一味得個辣字,麻味同咸鮮味都好出。個魚係食得出佢嘅鮮甜,而且份量都好夠。唯一差啲嘅係佢嘅薯粉,好似煮得太淋,一夾就斷,同埋唔係我一開始期望嘅火鍋粉。而個花甲就一般般啦,肉唔太多,味道偏甜,而且冇寫嘅三分辣咁辣咁。