2023-10-18 257 views
老川皇主打川菜,有好多款美味菜式,其中有啲我特別鍾意!首先要介紹嘅係佢哋嘅招牌菜之一,酸菜魚。呢道菜以新鮮嘅魚片同酸菜為主,再配上辣椒,真係一絕!魚片鮮嫩多汁,湯底濃郁,再加上酸菜嘅酸味同辣椒嘅微辣,味道更加豐富。每一啖都可以感受到唔同嘅滋味,絕對係一道令人忍唔住回味嘅美味菜式。另一道一定要試嘅菜式係涼拌香辣海哲。呢道菜用咗新鮮嘅海哲貝,再加埋香辣醬料,口感鮮脆多汁。海哲貝嘅甜味同辣椒嘅香辣完美融合,食起嚟好開胃。唔可以唔提嘅係佢哋嘅燒茄子。茄子燒得剛剛好,外酥內軟,再淋上酸甜嘅醬汁,味道超迷人。每一口都可以食到茄子香氣四溢,好好食!仲有兩道燒菜都好推薦,分別係燒娃娃菜同燒牛舌。燒娃娃菜嘅嫩脆口感特別驚艷,再配上微微嘅燒烤味道,更加美味。而燒牛舌就鮮嫩多汁,肉質鮮美。呢啲都係好適合做開酒菜或者主菜嘅好選擇。