2008-07-24 10 views
坐係我隔離的同事名叫小闊, 係一名貪靚的為食鬼。 最近佢去咗壽司廣食嘢,讚不絕口, 每次講起,佢對眼就咪成一直線, 一個好好味的樣子。基本上, 早一日book係book 唔到呢度嘅Lunch, 呢一餐係三日前訂位, 真係好巴閉.我哋book 咗十一樓的壽司廣, 鋪頭面積唔係好大, 一入門口, 就見到個壽司枱, 中間有 三個師傅, 圍住十零個位, 另外有張二人枱, 四人枱, 六人枱和一間房, 中間冇乜吉位, 真係寸金尺土. 兩個人叫咗兩個set. 呢度最出名就係果個$250 十六件自選壽司定食, 點都要試吓, 我哋劃咗吞拿魚腩, 帆立貝,甜蝦, 平政魚, 魷魚, 海膽, 八爪魚, 左口魚.深海池魚…等。另外再叫個$120九件壽司定食, 但d壽司就冇得自選.小闊果然冇介紹錯, 壽司的確鮮甜肥美, 好好味, 但一個人食成十幾件壽司, 實在太多, 越食越飽, 快樂也隨之而減少. 絕對可應用law of diminishing marginal utility, 即係邊際效用遞減定律 (一齊温吓書) 即係每食多一件壽司 (用一樣嘢) , 佢給予的滿足感 (邊際功用)會漸漸遞減. set

set包括前菜、miso湯、蒸蛋, 西瓜和咖啡. 然而, 沒有雪糕, 有點遺憾.

定食碗碟唔係多, 往往要叫先至會執. 服務質數一般.

令眼睛咪成一直線
九件壽司定食
滑溜溜的蒸蛋
前菜(十六件壽司定食)
$205 (Lunch)
令眼睛咪成一直線
九件壽司定食