2019-05-05
同屋企人一行三人去YOHO MALL食lunch,見到莆田唔駛等位所以就直接入座~除左係旁邊既翠園排得太過份之外,亦都受到莆田既招牌菜蟶子吸引入左黎任揀兩款平dd,所以三個人就揀左兩款不同煮法既蟶子試下 蒜蓉蒸蟶子 - $109蟶子略嫌有沙同較鹹,勝在蟶子夠鮮同爽口搭夠 叁芭爆蟶肉 - $109可能無殼既關係,食唔到有沙,而且用炒既方法整更加惹味,顯得肉質更爽口,比較推介呢款蟶子~除左蟶子,都點左d小食同主食試下味同飽番個肚 冰浸苦瓜 - $49幾有驚喜既一道小食,蘸上蜜糖既苦瓜有種食涼拌青瓜既感覺~ 莆田荔枝肉 - $89叫完發現被騙,因為只有幾粒荔枝肉,碟菜都係以咕嚕肉為主,雖然係咁,咕嚕肉酸酸甜甜開胃之餘,肉質亦夠爽嫩 莆田扁肉湯 - $22味道略鹹,但扁肉皮入面既豬肉好結實,口感十足食左兩道有豬肉既菜式,發現莆田除左蟶子之外,有豬肉既菜式都係唔錯既選擇 興化炒米粉 - $86米粉好幼身比較少食,望落細細碟但三個人食都剛剛好,但老實說性價比就一般喇香港唔算有好多專門食福建菜既餐廳,如果家人想治下思鄉病都可以考慮一試呢~
任揀兩款平dd,所以三個人就揀左兩款不同煮法既蟶子試下
蒜蓉蒸蟶子 - $109
蟶子略嫌有沙同較鹹,勝在蟶子夠鮮同爽口搭夠
叁芭爆蟶肉 - $109
除左蟶子,都點左d小食同主食試下味同飽番個肚
冰浸苦瓜 - $49
幾有驚喜既一道小食,蘸上蜜糖既苦瓜有種食涼拌青瓜既感覺~
莆田荔枝肉 - $89
莆田扁肉湯 - $22
味道略鹹,但扁肉皮入面既豬肉好結實,口感十足
興化炒米粉 - $86