打邊爐一人食一鍋今晚系友人ge介紹下黎到上環食一人鍋《煮道》,聽友人講系美國連鎖餐廳開過黎香港,心諗:美國都食打邊爐?? 一於試下距啦><與友人分別叫了一個安格斯牛肉鍋(麻辣湯底)&大海鮮鍋(金黃南瓜湯底)。2個火鍋都有一d基本食材系入面。包括一d丸類和蔬菜。份量系啱啱好,細食ge朋友甚至會覺得好大份.呢度ge火鍋用ge丸類都係黎自振興ge,唔系講笑,真係幾好食,同平時出面食百幾二百蚊任食打邊爐ge丸系有明顯分別,特別系距無乜雪味啦。最中意距個黃金魚子丸!我從來未系出面食過呢個丸,入面系有類似沙律醬ge野夾雜d魚子系入面,外面系彈牙ge魚丸包住,真係好鬼好食!仲有距個魚蛋小籠包,食呢個魚蛋小籠包真係要小心d><因為我唔知距會爆汁,一咬d汁爆到周圍都係XD名副其實,好似小籠包咁,入面有濃濃ge湯汁,魚蛋包住一粒豬肉丸,魚蛋依舊彈牙,唔錯唔錯.安格斯牛肉鍋,系友人心入面從來牛肉同麻辣就係天作之合!所以毫不猶豫選zor麻辣湯底,呢度ge麻辣湯底由多種香料熬成,新鮮高質ge安格斯肥牛浸入濃濃ge麻辣燙底中,輕輕煮一下就食得,牛肉非常新鮮,牛味唔錯,夠濃,同麻辣燙
打邊爐一人食一鍋
環球海鮮鍋
升級精選鍋
牛味唔錯,夠濃,同麻辣燙一齊食真係無懈可擊,麻辣湯底夠曬香口,花椒味夠曬出位,食曬成鍋之後慢慢享受嘴唇微微麻痺ge感覺~~正!
海鮮鍋.非常豐富,各類ge海鮮鋪滿成個鍋,青口啊,鮮廣島蠔,帶子,仲有2只大大隻ge虎蝦!因為見到距呢度推薦南瓜湯,而我自己都覺得海鮮南瓜湯聽落都唔錯,就選距啦!
果然!南瓜湯入口非常香甜,海鮮系湯鍋入面煮熟之後,令南瓜湯更加鮮甜,我突然有點覺得呢個火鍋個湯先系重點><因為真係好正,虎蝦非常厚肉,蝦肉彈牙鮮甜,我仲擺佐一隻蝦系友人ge麻辣鍋入面,試下唔同ge味!
特別贊距ge美國鮮帶子厚厚ge一大粒,好鮮甜,無雪味。
火鍋可以選擇飯或者烏冬或者薯粉,我地叫了飯和薯粉,食到最後,將薯粉擺入麻辣湯底入面煮,薯粉將麻辣湯底ge精華吸收曬,真係好好味啊!但建議唔系好食辣ge朋友就注意啦,因為真係都幾辣><
一人一鍋系香港人心目中唔算陌生,但十分特別ge系,煮道ge一人一鍋可以選擇湯底,而且湯底ge種類有非常多,例如:冬陰功,部隊鍋湯等,都係非常有特色,大家不妨試下.
Type of Meal
Dinner