2018-02-07
以前既荔枝角真係一個工廠舊區,附近都係連鎖餐廳同茶記自從d2 place開左,多左高級餐廳同商店,係一個唔錯既地方今日同朋友黎到d2 place 2期既kool kitchen!餐廳都幾特別,通常都係開放式餐廳又會餐廳出面都有位,但佢又唔係開放式,funny!餐廳入邊都好大,灰黑色做主題,整潔乾淨除左正廳,邊旁仲有一個廳,想靜少少既可以入去坐!餐廳都幾有藝術感,掛左大大少少既油畫點綴下氣氛而原來呢一邊都有一個房,但可能係vip房,要book先得,餐廳係半自助式,點餐都係睇好menu出counter俾左錢先,之後order就會隨後送上而好多既調味料都係放出黎,等客人任意添加,杯碟餐具唔夠用隨時去拎,而且放係當眼位非常方便有dinner set我都唔睇太多單點既menu了,set一定會平d但餐廳既risotto好吸引! 根據唔同食材個飯都襯返唔同顏色,非常有心思!而且賣相好靚花茶方面都唔錯,但中左咖啡毒,都係飲返啖熱咖啡算點左兩份dinner set先黎左龍蝦海鮮餐湯!龍蝦味一般,但鮮甜味十足,海鮮材料足先有咁甜牛角包都唔輸蝕! 牛角包夠香夠鬆軟,我鍾意點湯食! 吸左湯之後既牛角包雖然冇酥
餐廳入邊都好大,灰黑色做主題,整潔乾淨
除左正廳,邊旁仲有一個廳,想靜少少既可以入去坐! 餐廳都幾有藝術感,掛左大大少少既油畫點綴下氣氛
而原來呢一邊都有一個房,但可能係vip房,要book先得,
但餐廳既risotto好吸引! 根據唔同食材個飯都襯返唔同顏色,非常有心思!而且賣相好靚 花茶方面都唔錯,但中左咖啡毒,都係飲返啖熱咖啡算
點左兩份dinner set先黎左龍蝦海鮮餐湯!
龍蝦味一般,但鮮甜味十足,海鮮材料足先有咁甜
牛角包都唔輸蝕! 牛角包夠香夠鬆軟,我鍾意點湯食!
吸左湯之後既牛角包雖然冇酥皮咁厚身,但同酥皮一樣可以吸哂湯既味道,大啖放入口好滿足
加18蚊有小食都算平,同朋友每人加左一份
香草欖油炒蘑菇~蘑菇都變哂綠色
香草欖油真係夠香,炒到蘑菇軟身多汁,超正
芝士焗意式牛肉丸
餐廳用既係意式茄醬,有食開既一食就食得出!加上芝士,焗完味道好香
牛肉丸比較驚喜,咬落好紮實彈牙,而且多汁,牛丸味重,口感同手打丸有得揮!
大蝦墨魚汁意大利飯
意大利飯被墨魚汁完全染黑,食到牙都黑哂
食落真係有墨魚既咸香味,而且夠濕潤,味道唔錯
中蝦夠爽口彈牙,味道不過不失吧!正常既一份risotto
美國肉眼扒配葡萄酒燒汁
原本想要3成,但天氣太凍都係要左5成都係要好d
燒出黎都好靚,但見肉比較薄,整體上應該都5-7成熟
肉眼切落有少少手感同筋性,至少唔係用鬆肉粉!
旁邊既葡萄酒燒汁第一次試,味道係燒汁味,酒味唔太食得出,可能煮完都揮發哂
肉眼入口好腍,而且牛肉味唔錯,冇太多overcook既部分
呢度既薯條超好食! 佢係外脆內軟既質感,外皮好似薯王咁少少厚,特別香脆,唔係間間餐廳食到
天氣凍真係飲熱野好d,奶茶夠滑,咖啡夠香濃,同茶記有得揮!