📍貴川風味館 (旺角)旺角豉油街88號地下G8號舖-----上星期路經旺角 見到呢間食米線嘅鋪頭好多人排隊 就拉埋朋友陪我一齊入去試下😆入到去發現呢度嘅米線款式選擇好多 例如有招牌酸辣米線 金湯小窩 經典雲南酸辣小窩 惹味熱拌米線 沙嗲小窩同清湯小窩等等 夏天仲有涼拌米線可以揀添 全部望落都好似好正 睇到B仔同朋友口水都差D滴出嚟😋-#經典雲南酸辣薯粉:湯底配有香肉碎 韭菜 芽菜 蔥花 酸菜同芫荽等等 令到酸香撲鼻嘅湯底變得更為豐富 佢地一共有八個辣度可選 B仔就揀咗最低辣度嘅小小辣 呢個辣度帶辣香但唔嗆喉 唔食得辣嘅人都可以handle到 薯粉則較粗身 咬落爽韌彈牙 點完麵底同湯之後 可以自由配搭其他材料 B仔就揀左腐竹 豬軟骨同羅漢齋 配料味道有驚喜 腐竹柔軟 荳味重 豬軟骨肥瘦肉參半 雖然大件 但仍軟腍入味 而盡吸湯底精華嘅羅漢齋更係令人欲罷不能😋-#清湯小窩米線:朋友嘅呢碗清湯小窩亦配有鮮肉碎 韭菜芽菜 芫荽同蔥花 清新嘅湯底令到米線嘅米香味更顯突出 而米線入口嘅口感亦好唔錯煙韌滑溜 餸菜方面 朋友就揀左肥牛同蘿蔔肥牛爽口且牛味出 蘿蔔清甜無根 雖然唔酸唔辣 但老實講美味程度亦
📍貴川風味館 (旺角)
旺角豉油街88號地下G8號舖
-----

#清湯小窩米線:朋友嘅呢碗清湯小窩亦配有鮮肉碎 韭菜芽菜 芫荽同蔥花 清新嘅湯底令到米線嘅米香味更顯突出 而米線入口嘅口感亦好唔錯煙韌滑溜 餸菜方面 朋友就揀左肥牛同蘿蔔肥牛爽口且牛味出 蘿蔔清甜無根 雖然唔酸唔辣 但老實講美味程度亦唔輸酸辣湯底😝
#蒜泥白肉:每一卷蒜泥白肉都好大卷 大大塊嘅豚肉卷住青瓜片 連埋蒜粒同埋香蔥一齊擺落口 個種冰涼透心 濃濃蒜香 唔會太鹹 又帶微微辣香嘅感覺 令人一試難忘 下次再黎都一定會encore🥰

👶🏻B仔整體評價:8.3/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻