2017-08-17 579 views
去日本旅行,我一定會預一餐食烤牛舌。香港雖然都有一兩間烤牛舌店,但係香港人眼中,始終唔係大眾化日本菜,所以都難成氣候。難得仲有人夠膽開牛舌店,牛舌粉絲當然要去。「牛たん大輔」位於尖沙咀赫德道,人流比較少,都唔駛等位。甫入店,一大陣油煙味撲鼻而來,抽風系統比較差,同埋冷氣亦不足,要有心理準備。主要供應幾款牛舌定食,分別在於口味,包括招牌(即係原味)、照燒、紅汁炆、咖喱等,日本唔會有咁多花款,但始終要遷就香港人多心特質,要整多幾款都難免。我當然食招牌燒牛脷定食($138),大致上跟足日本咁,付上牛尾湯、白菜漬、麥米飯同埋小碟的煮牛脷粒。呢度係用比較嫩的牛脷芯部位,烤至剛剛熟,所以裡面仍會有少少好似未熟透的粉紅色。可能切得比日本薄,再加上係偏腍的口感,所以冇左係日本食到的爽脆滋味。鹽的調味亦明顯唔夠,味道偏淡,不過大家大可以跟住店方的建議食法幫牛脷增味,可以點d日本粗鹽、wasabi醬油或者檸檬汁。日本的牛尾湯係清香得來帶微辛,但大輔的係偏濃,感覺有點似味精湯,還好飲完唔會太口渴。白菜漬分量幾多,味道清爽,冇咩酸味,當作食一般蔬菜解膩還可以。煮牛脷粒都算腍,味道一般。雖然老闆係日本人,佢又專
我當然食
雖然老闆係日本人,佢又專誠去日本專門店拜師學藝,但可惜始終未捉到神髓,加上唔係用日本牛舌,始終口感同味道都唔達標。觀乎周末去食都人流疏落,真係替佢擔心。