2018-03-20 144 views
朋友於大本營上班,所以來這區覓食~ 朋友喜歡吃辣,我愛打邊爐,發現這裡有間川菜,還有粥底火鍋,真係啱佢又啱我從油塘站A2出口出去會見到右邊有條樓梯,沿路直行,唔洗兩分鐘,就會見到餐廳在對面馬路~紅色招牌好易認!可能因為不是旺區的關係,所以不用等位,即時入座~~坐低即落左個蟹粥先~其他慢慢諗~這裡除左粥底火鍋,仲有雞煲、蒸鍋、小菜、燒海鮮等等,選擇豐富~可惜得兩丁人,食力不足,好彩有啲選擇可以點半份,讚~朋友點的小食,睇落無咩殺傷力,入口先有酸味,之後越食越辣,幾好食幾醒胃~以為係火鍋配料,點嚟試試,上枱時有埋碟辣油,一問之下先知原來係小食~哈哈味道有點似滷水蛋,但質地彈滑,不錯~皇帝菜 $34韭菜餃+雲吞(全份)$48沙嗲醬爆豬肉丸(半份)$26自家八爪魚丸(半份)$26配料都新鮮,雲吞係菜肉饀,兩款餃都很有內涵,唔伏~傾計不知時間過,傾傾下主角登場~哇~好大鍋,好大隻蟹呀~~!仲見到一片金黃色的蟹油我地先食蜆,留低隻蟹繼續熬~而個粥就梗係未食得住啦~肥嘟嘟的大蜆,鮮甜彈牙,正呀!最後拆肉食蟹~滋味無窮彈牙~最緊要係無砂!只係比我想像中細隻左小小。。。點左兩款牛,牛頸脊同一口和牛粒:牛
朋友於大本營上班,所以來這區覓食~

可能因為不是旺區的關係,所以不用等位,即時入座~~

坐低即落左個蟹粥先~其他慢慢諗~

可惜得兩丁人,食力不足,好彩有啲選擇可以點半份,讚~

泡椒尖筍

雞蛋干

味道有點似滷水蛋,但質地彈滑,不錯~

火鍋配料

皇帝菜 $34
韭菜餃+雲吞(全份)$48
沙嗲醬爆豬肉丸(半份)$26
自家八爪魚丸(半份)$26
配料都新鮮,雲吞係菜肉饀,兩款餃都很有內涵,唔伏~

原隻大蜆蟹粥中蟹(約9両)

傾計不知時間過,傾傾下主角登場~

哇~好大鍋,好大隻蟹呀~~!
仲見到一片金黃色的蟹油

我地先食蜆,留低隻蟹繼續熬~而個粥就梗係未食得住啦~

肥嘟嘟的大蜆,鮮甜彈牙,正呀!

最後拆肉食蟹~滋味無窮

紐西蘭聖子皇(隻)

彈牙~最緊要係無砂!只係比我想像中細隻左小小。。。

本地手切牛頸脊(中)

熊本一口和牛粒
點左兩款牛,牛頸脊同一口和牛粒:
牛頸脊:肉較結實,有咬口,牛味濃~好味哦~
一口牛:大粒厚肉,可以放入鍋由佢慢慢煮,唔洗驚會老。幾分鐘後先夾起,但入口好似唔洗咬咁,肉質好腍,比起牛頸脊的牛味更濃!而且帶油香~~正!!

打邊爐最緊要係個爐,食海鮮最緊要係新鮮!
最後食個碗粥,每啖入口鮮味衝擊味蕾!
係一啲都唔腥!

下次叫多幾個粥底之友嚟先,因為我仲有好多野想試呀!
2018-03-15
泡椒尖筍
雞蛋干
火鍋配料
原隻大蜆蟹粥中蟹(約9両)
紐西蘭聖子皇(隻)
本地手切牛頸脊(中)
熊本一口和牛粒