是日要搵個好少少嘅地方,兩對夫婦一齊要認真地傾D嘢,不過因為係好臨時嘅決定,我都係上OpenRice撞下彩,睇下有咩好選擇。之前試過失手去左D同預期差好遠嘅地方,所以今次打醒12分精神去揀,因為唔係隨便食餐飯,而係要認真傾D嘢,所以不容有失!好彩今次有驚喜,亦令我哋對將會實行嘅計劃多D期待。餐廳地點係駱克道嘅駱克駅… 駱克駅﹖我聽都未聽過,雖然餐廳係我搵,位都係我訂嘅,但如果唔係丈夫話我知「即係SOGO後面囉!」身為一個路痴我一定要搵好耐先搵到。平時成日行過都唔覺尼度有棟咁嘅大廈,真係孤陋寡聞。搭 車立 上去嘅時候發現原來成棟駱克駅大廈都係餐廳,而且每一間都係兩層,好有特色!此時已決定下次要再嚟試下其他嘅餐廳。(集中就有這種好處,誰說同行一定如敵國呢﹖)一出 車立 就已經係OTTO了,我係最遲一個到,丈夫同朋友夫婦以及其小朋友都到齊晒了。當我未上到去嗰時丈夫打畀我話「嘩,尼間嘢好靜丫…」,「好靜嘅意思並不是「拍烏蠅」嘅意思,而係真係好安靜,我當時覺得可能因為時間尚早者(但其實已經係夜晚8:00了) 當我真係上到去,發覺原來OTTO都算係一個幾有情調嘅地方,兩口子HEA下食下嘢都幾唔錯。
侍應只有兩位叔叔,當我坐埋位之後其中一位侍應就拎左餐牌畀我。睇睇餐牌,餐牌內容有多道主菜,豬牛羊雞同海鮮嘅選擇都有,梗有一款岩心水, 除非… 閣下係素食者啦,素食者嘅選擇可以話係冇嘅。另外睇得出菜單嘅設計係有落心思嘅,佢個套餐包括一款前菜同一款餐湯,兩樣都係二揀一。當日前菜嘅選擇係鮮帶子同前菜小拼盤(Platter)-包括Parma Ham,蟹肉沙律同埋勺草三文魚。Platter上枱嘅方式很精緻,一個長碟上面放有三個向住同一方向的湯匙,每一個湯匙都有一款小吃,齌睇已經覺得好得意;另一款前菜係薄切鮮帶子,帶子下面有少少帶酸味嘅醬汁,伴碟就係半個對半切開嘅車厘茄。帶子新鮮爽甜,酸味醬汁提鮮,令帶子味道突出,食落開胃又醒神!最後先食車厘茄,清新口腔為下一道菜作好準備。之後就係餐湯,二揀一嘅選擇有南瓜湯同招牌蘑菇湯。南瓜湯我無試到,不過顏色同質感睇落應該唔會唔好味,只係會有幾好味咁解者。招牌蘑菇湯無令人失望,好香濃嘅蘑菇味,而且有少少咬口。佢唔係打到好杰,好湯羹嘅質感,反而係有少少稀,但稀得嚟唔係溝稀左嘅生粉水,佢係有少少蓉,可以咬到好細好細粒嘅濃味蘑菇蓉。
然後就係主菜時間。首先係安格斯肉眼扒,因為我唔食牛,無緣一試了,但食牛嗰位食緊嘅時候都安靜下來慢慢咀嚼,好唔好食應該都知道了。
跟住就係丈夫叫嘅T-bone羊扒,我都唔食小綿羊嘅,所以都係無緣一試了。而丈夫嘅評價就係煮得熟左DD。雖然係咁,但丈夫都食得津津有味,一邊咀嚼一邊微微點頭。我就對個伴碟燒蒜頭好有興趣,佢整到成朵花咁,仲插住枝唔知咩嘢,好靚好得意。跟住試食左一粒,蒜香唔在講,有少少酸少少甜咁幾清新。
之後就係我嘅Snapper Fillet了,肉質都算嫩滑,而且好香,個皮煎到少少香同脆,外脆內軟,溫香軟肉。個薯蓉冇咩特別嘅味道,但個質感做得唔錯,好幼滑,唔係咁熱同實的話,我以為食緊熱嘅雪糕。其實幾個口感加埋都幾得意,香脆魚肉下係嫩滑嘅魚香最後由幼滑嘅薯蓉結束,好有層次。不過佢個餐都算大份,食完好飽。
侍應叔叔跟住就問我哋飲D咩,所以我以為無甜品,點知係上餐飲之前就嚟左甜品先,就係Panna Cotta。我唔多好奶製品,只係食左一半,但佢真係唔係好甜,不過對於鍾意食甜嘅我嚟講就唔係幾夠味了。但都無咩所謂,因為有得揀我都唔會食呢個甜品,佢好唔好食對我嚟講唔重要,但轉頭見丈夫竟然自己食晒一個,平時尼D甜品佢係連掂都唔會掂架。
最後杯茶冇咩特別,都係嗰D茶同水囉,不過佢D水唔會有陣怪味。好多餐廳,即使係高級餐廳,好多時都係D水度失分,凍水唔過濾或者冇過濾煲熱之後攤番凍以為冇人飲得出咩,有時連熱水都有陣怪味先驚嚇…究竟係D水無過濾定個水壺有問題定個杯污糟定係條水侯有問題呢﹖好彩尼次都無尼個問題。
Other Info. : 總結,如果佢上甜品之前畀個甜品餐牌我揀下我可能會加錢食其他甜品,因為甜品對我嚟講係第二道主菜,都好重要架。(我睇其他評語先知原來有得揀。不過我當時太飽,亦都冇問。) 餐茶方面,佢D前菜同餐點都已經做得咁精緻(相比起佢嘅價錢。) 其實係茶方面都可以將個尾收得好D,唔好淨係得大路選擇,可以畀三兩個花茶/唐茶嘅選擇,比如蜜糖薄荷茶同茉莉茶咁,加錢要花茶或者唔要甜品要花茶都可以。如果係我呢,梗係兩樣都要啦,花茶配甜品,就當係遲左D嘅 tea time囉!滿腔香味滿足地落樓…成個feel都唔同晒丫! 呵呵,今次最大嘅收穫係,要傾嘅嘢傾好左,下次去銅鑼灣亦都唔洗再頭痕去邊度食喇!Yeah!
2014-04-23
$397 (Dinner)