2021-05-15
紀念返小弟第一次去到港島東搵食,除左西灣河太安樓之外,原來係北角書局街轉入後街一條巷仔都有好多小店💛好西🥰今次仲發現左間自2016年已獲米芝蓮推介嘅星馬菜餐廳👍🏻.先講餐廳裝修都幾搞野,除左餐紙抵死漫畫外入面都充滿得意嘅公仔畫作,包括呢個魚尾獅,將星,馬元素融入創作.今次試左佢地嘅($85)揀左新加坡🇸🇬口味嘅白胡椒肉骨茶(另外黑色藥材味個隻屬馬來西亞🇲🇾口味) 肉骨茶上來個陣已經非常香,充滿胡椒香,肉骨都煲到好稔,最有驚喜嘅係有埋原個生蒜落去煲,煲到非常入味同好腍,啱哂我蒜頭🧄控🤤.($65)平時成日聽到嘅‘辣死你媽’就係嚟自呢個馬拉文,nasi 解飯,lemak係指椰漿飯,傳統馬來西亞/新加坡嘅地道美食,飯係浸係椰漿煮成,所以上來會有陣椰香,配以惹味花生,魚乾,炸雞連辣醬,都唔錯但驚喜不算很大..($30)飲品叫了呢度招牌,上來個陣如漫畫所畫一樣分三層顏色:茶,花奶同椰糖, 的確幾特別幾吸睛,飲落唔錯不過就唔算話好特別,係一杯唔錯嘅凍拉茶🥸🙊.($38) 平時咸嘅roti 就食得多,第一次試甜嘅roti😲印度薄餅表面淋上甜甜嘅kaya醬,口感軟糯幾特別,最好同人share食因為都幾
今次試左佢地嘅[招牌肉骨菜]($85)揀左新加坡🇸🇬口味嘅白胡椒肉骨茶(另外黑色藥材味個隻屬馬來西亞🇲🇾口味) 肉骨茶上來個陣已經非常香,充滿胡椒香,肉骨都煲到好稔,最有驚喜嘅係有埋原個生蒜落去煲,煲到非常入味同好腍,啱哂我蒜頭🧄控🤤
[Nasi Lemak]($65)平時成日聽到嘅‘辣死你媽’就係嚟自呢個馬拉文,nasi 解飯,lemak係指椰漿飯,傳統馬來西亞/新加坡嘅地道美食,飯係浸係椰漿煮成,所以上來會有陣椰香,配以惹味花生,魚乾,炸雞連辣醬,都唔錯但驚喜不算很大.
[三色奶茶]($30)飲品叫了呢度招牌,上來個陣如漫畫所畫一樣分三層顏色:茶,花奶同椰糖, 的確幾特別幾吸睛,飲落唔錯不過就唔算話好特別,係一杯唔錯嘅凍拉茶🥸🙊
[Kaya Roti]($38) 平時咸嘅roti 就食得多,第一次試甜嘅roti😲印度薄餅表面淋上甜甜嘅kaya醬,口感軟糯幾特別,最好同人share食因為都幾漏下🙊😂都值得一試嘅👍🏻
Overall 係一間 平民米芝蓮推介小店,如果有空經過港島東不妨可以一試,同一條街都好多正野食可以探索一番😎