2017-07-29
捱了整個星期,終於放假啦。放假睡到自然醒是常識吧。起身都十一點多,外面又曬又熱,連出街的意慾都沒有,最後約左屋企人去食個all day breakfast,慢慢歎慢慢坐,享受一天的假期。最後選擇了近屋企的慢煮工業,下午一點多,差不多大半場坐滿人。完全唔使諗,一人一個all day breakfast另加一個炸芝士條。炸芝士條炸得較膿,外面香脆,但裏面不是每條都有芝士,有些爆了出來,做得不好。all day breakfast很大份,有炒蛋,炸魷魚圈,炸薯餅,牛扒及炸蝦,本來是大啡菇的,但無貨,變左炸蝦,這餐好熱氣。炒蛋炒得很滑,蛋味香,很有滑蛋的效果。炸蝦炸得香脆,蝦肉不大隻,但幾好食。炸魷魚圈,外脆內煙韌,幾有咬口。主角牛扒有牛肉味但不夠濃郁,牛扒外面煎得香口,肉汁豐富,內纖維多,不算鞋,用黑椒香草調味,味道不錯。飲品要了芒果茶及薑味汽水,兩者都要加$18,芒果茶味道不錯,有芒果味重,不會太甜;薑味汽水有很香的薑味,比較甜,兩者相比,芒果茶較好飲。總括而言,食物質素不錯,價錢中上,但環境一般,我們坐近廚房,比較大煙,抽風不佳,冷氣不夠凍,越坐越熱。
all day breakfast
炒蛋炒得很滑,蛋味香,很有滑蛋的效果。
炸蝦炸得香脆,蝦肉不大隻,但幾好食。
炸魷魚圈,外脆內煙韌,幾有咬口。