2015-01-25 412 views
放半日閒日去朗豪坊買嘢,行到約2點,去Food court果層揾食,見到茶木排隊,唔係我style,我一個人,分分鍾排半粒鍾食廿分鐘,NO WAY!見到我從未食過的一風堂原來開了在此(因以往要排),又不用等位,六成滿,即入!第一次來花多眼亂,選多D料果款啦!睇圖是有豚肉,有叉燒,但文字內容就沒有說有叉燒,問落單職員究竟有冇,她不太肯定話睇圖啦!7/10~拉麵是好幼的,似蝦子麵的幼度,好在我要硬D,否則好快淋,湯底只是一般,冇特別。最讚是隻蛋,糖心,好鮮甜的蛋味,兩片叉燒也不錯,不太軟亦不太實,豚肉一般,兩片雲吞好特別,好平滑,包法似正方形斜角對摺,內放一塊1圓大小的菜肉餡,見識少的我第一次食,喜愛雲吞皮的我就OK,但要求皮薄餡多的就...,因皮是餡的4倍!還有放在檯上任加的"辣醃雪菜"好味(名我亂作),可惜辣了點,記得在澳洲吃過一拉麵店吃過同樣好味的但冇咁辣,否則狂加!埋單$9X,有點貴,本人其實不太愛拉麵,很少吃,所以是很個人的感受,大家不要見笑!
特製白丸元味拉麵

2015-01-21
$90 (Lunch)