2019-03-25
三日一小嘈,四日一大嘈,真係激到我噴煙!算喇算喇,入屯門同您真餐好既就算喇!秋風起剛剛時令,就食您最愛的大閘蟹吧。依舊都係我攞位先啦,人山人海實等到呆。未去過一間小南國迫到大排擋一樣,差點連摺檯都要開埋,用盡每個空間角落,條通道肥少少都過唔到,知否好危險架!係門口搵極都唔見攞籌機,亦唔見有職員接待,食客嬸嬸話接待員行開左呢。兩位唔洗等即有?真係 lucky 啊。心諗,唔會比摺檯我麻?居然係摺檯,細心查看不是摺檯,那免強坐下吧。預料之中比張迷你二人檯,太多食客無選擇都要照坐。環境嘈吵,檯細細頂手頂腳,密度高無私人空間,我伸長少少手臂都夾到隔離檯碟餸咯!靜候女皇大駕光臨,慢慢研究一下菜牌。大量美食佳餚都非常吸引,奈何只得兩個胃。隨便點四個小菜已是極限,如果色香味俱全,有機會再來品嚐吧。鐵觀音,淡茂茂無茶味,不清爽不甘香,因為太少茶葉?餐前小食,涼拌雲耳青瓜豆腐毛豆花生,分開食好寡麻麻地,幾樣食材一齊食比較有趣,諗起 ET 鹽水雞撈撈。鮮肉小籠包,尚算熱熱的不燙嘴,沾上浙醋整粒直接掉落口。包皮嚥韌有彈性,一咬爆開,豬肉硬實似肉丸,獅子頭咩。雖有大量湯汁但醃味偏重,鮮味強差人意,中規中矩唔難食
鮮肉小籠包,尚算熱熱的不燙嘴,沾上浙醋整粒直接掉落口。包皮嚥韌有彈性,一咬爆開,豬肉硬實似肉丸,獅子頭咩。雖有大量湯汁但醃味偏重,鮮味強差人意,中規中矩唔難食,水平以下。
生炒蟹粉配薄餅,非常細心地每塊薄餅之間隔張油紙,唔洗黐埋一齊夠方便,狠狠的貪心地捲住大量蟹粉沾點醋同吃,微暖多汁好幸福!蟹粉有肉有糕甘香味濃,蟹油豐富潤澤味蕾,停不了起將蟹粉卷塞得嘴仔脹卜卜。必須快快趁熱食,否則放涼腥味飈升。
樟茶鴨,其中一道我最喜歡的美饌。近尾部有點羶味,鴨下髀都有少少喎。醃味稍濃偏濁欠清爽欠肉甜,沒有茶燻芳香氣味。鴨皮炸過有心思,皮脆肉嫩只不過有點膩。如果像王加沙一樣跟 OK 醬及蝴蝶包就更開心咯。乾煽四季豆,大路平平無驚喜,豆脆惹味,略咸欠鑊氣。
螞蟻上樹,沒點粥粉麵飯來個粉絲填填肚。差到無朋友,雖炒得乾身彈牙完整長啜長有,不幸味道極為單調,胡椒味濃烈,欠醇美肉甜,硬食兩啖放棄。整頓飯 $1000,以此價位以此質量,我有更好的選擇。