2018-08-14 91 views
今晚做個孝順仔,到尖沙咀The One17樓的利寶閣請家人吃飯。餐廳不算大,但可從玻璃窗夜眺尖沙咀夜景,環境幾新淨,遠看好像有人在擺酒呢。坐下不久,侍應就問飲咩茶,就隨即送上開胃菜一小碟,辣辣地幾滋味,幾不錯。首先,我們叫了谷飼豚肉叉燒飯 配 原盅佛跳牆,由於做緊promotion,好抵食!原價$236,依家$188就吃到兩樣菜,因為太抵,所以忍不住叫咗兩盅。佛跳牆超足料的,絕無欺場。入面湯料很新鮮,十分原汁原味,除了有鮑魚,還有花膠、海蔘、瑤柱、冬菇同瘦肉等等,非常足料。谷飼豚肉叉燒飯流心太陽蛋撈飯,再加少許豉油點綴,一流!可惜叉燒只得兩舊,比較少,厚切半肥瘦叉燒肉鬆化軟腍,都算不錯。脆皮燒汁雞雞皮炸到好香脆,油脂入口即溶,雞肉好新鮮、嫩滑,好好味!

2018-08-07