2018-12-03
難得有一日既假期,見天氣又好,我就自己一個走左入去南丫島出走一下。本身已經諗住行完山,想搵一間cafe靜靜地坐下,享受下一個人的時光。行過見到好多唔同既餐廳架,但我諗左好耐都無入去,直至見到這間,以陶笛為主題的餐廳。本來就好喜歡音樂既我,又喜歡恬靜既環境,所以一見到佢這間既特色就決定入去坐了。個老闆娘都好nice, 會走出黎開門招呼你入去坐低,又俾你慢慢揀想食咩。我本來叫左杯regular coffee, 佢都會特意提一提regular coffee 係無拉花。咁我難得今日悠悠閒,都想望下拉花開心一下,所以最後就叫左杯cappuccino. (個老闆好似係陶笛大師同拉花都好有研究的!?)今次我叫左個set lunch $98, 有四樣野:(咖啡要另外加錢)1) Tomato soup個feel有點像bloody mary, 係甜酸苦辣都有的感覺,幾得意。2) Fresh Salad配Olive oil和黑醋!係我最鐘意既salad dressing3) 沙嗲素羊肉串個素羊肉口感都做得唔錯,不過我個人喜歡清淡啲,所以覺得個沙嗲就濃左少少。4) 香草白汁素蝦長通粉我好喜歡這個!個汁清清的
今次我叫左個set lunch $98, 有四樣野:
(咖啡要另外加錢)
1) Tomato soup
2) Fresh Salad
3) 沙嗲素羊肉串
4) 香草白汁素蝦長通粉
我好喜歡這個!個汁清清的,有微香既香草味,足夠既菇,長通粉個texture都剛剛好,有點嚼口不會太淋,而個蝦就有一點點彈牙的感覺得,都幾得意。我本身好少食素的,所以唔太知道素蝦應該係點。
整體黎講,我覺得如果你想搵一個清靜既環境享慢慢坐既話,這裡係一個不錯的選擇。餐廳背景係播放陶笛既音樂,佢唔係唔俾你講野,只不過唔想你太大聲講野。如果想大聲傾計的話,都可以坐出面。不過我覺得間餐廳最特色既都係你想享受清靜既時候,就黎整理一下思緒都好。
這間cafe是頗配合我這天悠閒的心情。