2012-09-25 1131 views
慶生飯,想要老友們陪食素,於是決定到訪嚐素宴。貴德宮位於灣仔克街,其實非常容易搵。甫進餐館內,見到整個單位用屏風劃分為多個廂房,裝潢簡單之餘都尚算親切。同親朋戚友食飯都非常合適﹗之前好多食評都已經提過,在貴德宮係不設點菜的,一來到只需要乖乖地靜坐嘆茶食花生等開飯。整晚大概有九個菜(如圖),集中菜、印度菜、日本菜和港菜於一身。其實個個菜都整得好出色,可見功架非常,從賣相到味道再到多元性都係一流,蒸煮冷熱皆備。不過有非素食的朋友就認為,個個菜都做得非常濃味和香口,似係迎合平時冇食開素的顧客。事實上,好幾款菜式都係素肉,而且做得非常神似,例如咖哩入面D魚蛋同牛丸,仿真度高到純素食朋友都覺得有罪疚感。 而個人就覺得,每樣菜式都做到雕功一流,只係差一個簡單的青菜,感覺上覺得可以滿足味蕾,反而未必做到營養均衡。話雖如此,個人認為都係值得一試的。尤其是讓非素食者的親友可以知道:素食口味一點都唔齋﹗

Other Info. : 雖說係皇廷素宴,但係上菜速度係幾趕,趕到未來得及好好享受的。加上十點鐘關門,所以適宜早點去,或者先可以好好嘆。同埋見到有另一檯人都係自己買啤酒上去,所以同行的朋友都去買了。
2012-09-21
Celebration