2023-07-19
聽聞馬鞍山係美食沙漠,今日嚟到發現食肆選擇都有好多。喺午市時間見到呢間泰式餐廳門外不斷有人排隊,好奇心驅使底下我都走去試一試。午市套餐有好多選擇,包括炒粉麵、湯麵、咖喱同埋飯類。我哋叫咗咖喱牛腩飯套餐同埋香茅小豬扒煎蛋飯套餐。咖喱牛腩飯嘅咖喱汁好惹味,送飯一流。牛腩正常發揮,肉質腍身。我嗰碟咁啱牛筋多個牛腩,喜唔喜歡就因人而異啦。香茅小豬扒肉質鬆軟又冇骨,啱晒老人家同小朋友。味道正常,但香茅味略嫌唔夠。豬扒同飯係分開上,汁都係分開上,所以食食吓覺得有啲乾。順帶一提套餐嘅飯可選擇白飯或油飯。如果揀油飯,可能整體會更加惹味。今餐叫咗泰式凍檸茶。凍檸茶加入青檸汁,味道清新, 十分醒胃。食完重口味嘅嘢再飲番啖真係好爽口。眼見馬鞍山泰式餐廳選擇唔多,呢度餐牌選擇豐富,價錢公道,環境尚算舒適。下次嚟馬鞍山想食泰式嘢,我都會再嚟呢度試吓其他食物。