2017-06-12
同朋友行完街之後,見到旺角有一間叫做「甲天下正宗桂林米粉」,有我最鍾意嘅米線、米粉食,就去試吓。餐廳喺「旺角街市」附近,落單係自助形式,木桶入面有點菜紙同筆,自己用鉛筆Tick想食啲乜嘢,餐廳招牌係「桂林米粉」同埋「土豆粉」,有六款煮法,任君選擇。我地點咗桂林米粉一齊share,配料揀咗娃娃菜、滷大腸、滷五花肉、香辣蟹柳、蒜香豆角、單骨雞翼、醬香豬手、小炒肉、紅燒排骨等等,另外再叫左幾樣「特色風味小食」,分別係玉林牛巴、風味烤魷魚鬚、香煎千頁豆腐同埋椒鹽炒土豆四樣嘢,另外叫咗椰子汁同埋雀巢檸檬茶飲。係等嘢食之際餐之後,見到自助小食吧擺左「醃青椒」同埋「醃蘿蔔」,我哋就夾左幾粒試吓。醃青椒切開一塊塊,初時以為食落去都會好辣,點知食落口酸酸地,幾開胃,咬落去爽爽地,幾惹味,而且唔太辣。醃蘿蔔就一粒粒好正方體咁,食落去爽口,都係酸酸地嘅味道,幾開胃。至於小食方面,一次過就嚟咗「風味烤魷魚鬚」、「香煎千頁豆腐」同埋「椒鹽炒土豆」同埋「玉林牛巴」。魷魚鬚望落去好大條而且好粗,望落去有好多調味料係魷魚鬚既表面,食落口好香口美味,絕無油炸成份。至於個豆腐非常惹味,豆腐嘅質感比較實少少,同百福豆腐一樣
至於個豆腐非常惹味,豆腐嘅質感比較實少少,同百福豆腐一樣咁滑,咬落去外皮薄薄地小小脆,一啲都唔熱氣,幾好食。
土豆好似薯角咁,切成三角形一粒粒,食落去外層脆,入面番薯薯仔味道,味道似番薯多個薯仔。
玉林牛巴咬落去香脆嘅皮連埋鮮嫩既肉,好正,而且味道濃郁,好香嘅蒜辣味道。
至於米粉嘅配料,我至鍾意食佢嘅「單骨雞翼」,叫咗兩份雞翼都有起碼八條以上,雞翼啲皮炸得好香脆,而且肉質好滑嫩,一啲都唔「鞋」,一口氣食咗三四條了。
其他配菜都好好食呀,仲有滷大腸、小炒肉、香辣魚仔、酸豆角等等,有肉類又有蔬菜類。另外桂林米粉有啲似米線嘅感覺,白色的,麵質唔算太粗身,而且湯底好似豬骨湯底咁嘅味道,唔算太油,食落口麵質唔算太林,值得再試。
食咗咁多樣嘢都係差不多$200埋單,非常超值,值得一試。