📌八月堂(荃灣店)荃灣大河道100號海之戀商場地下G34號舖•相信大家對八月堂都唔會陌生👩🏻‍🍳加上佢個好似永遠都做唔完嘅買五送一優惠🤫令我成日經過都忍唔住望多幾眼,雖然平時不嗜甜食,但即使八月堂有供應鹹嘅牛角包,我卻更喜歡甜嘅口味😆🥐•🛒焦糖烤布蕾💰24賣相非常不俗,圓淥淥,脹卜卜嘅焦糖布蕾,實在令人無法抗拒😍(只可惜嬌嫩嘅布蕾經不起我粗暴嘅對待😢變得如圖中一蹶不振😅)布蕾口感軟滑,蛋香味重,𣊬間遍佈口腔每一角落🥚以焦糖點綴✨令蛋香味不再單調,喜歡 Creme brulee嘅朋友切勿錯過📢⚠️🎏推薦指數: 9/10•🛒榛果巧克力💰24睇佢烏黑透亮嘅外表就知道外層朱古力醬一啲都唔簡單🙈厚度適中,朱古力唔會過甜,且味道香濃🍫朱古力醬嘅濕潤程度係我鍾意嘅,唔會過份黏附口腔😎最值得大讚嘅就係牛角包嘅表面即使有層朱古力,酥脆嘅口感仍絲毫不減😋唯獨是最頂嘅榛果係味道上未能起到畫龍點睛嘅作用,不過從外表而言都可以加到分嘅😌🎏推薦指數: 8/10•🛒焦糖杏仁卡士達💰24 焦糖杏仁卡士達應該可以稱得上係我嘅最愛🤍吉士醬上面加上灑滿砂糖嘅杏仁脆片,在牛角包上閃閃發亮🌠我尤其欣賞砂糖嘅crunchiness

📌八月堂(荃灣店)
荃灣大河道100號海之戀商場地下G34號舖

🛒焦糖烤布蕾💰24
🎏推薦指數: 9/10

🛒榛果巧克力💰24
🎏推薦指數: 8/10

🛒焦糖杏仁卡士達💰24
焦糖杏仁卡士達應該可以稱得上係我嘅最愛🤍吉士醬上面加上灑滿砂糖嘅杏仁脆片,在牛角包上閃閃發亮🌠我尤其欣賞砂糖嘅crunchiness加上杏仁脆片嘅crispiness互相輝映🧚🏻‍♀️係口感上有昇華嘅作用。配上軟綿香滑嘅吉士醬,真係食到拍手👏🏼
🎏推薦指數: 9.5/10

🛒焦糖布丁💰24
布丁嘅質感係好似蒟蒻,有別於傳統布甸,呢款布甸係比較silky而且jiggly😚在我看來香氣傳達能力冇以上幾款咁高,不過睇翻佢即使身經百戰依然屹立不倒嘅螺旋紋😤大概明白點解布甸嘅質感咁特別。雖然香氣稱不上十分濃郁,但係都足夠嘅🤌🏻🤌🏻而且唔會好漏,可以話係最適合做飯口甜品嘅🍮最印象深刻嘅位在於布甸帶點冰涼,質感亦對比起吉士醬為挺身,與牛角包形成強烈對比,有驚喜🍴
🎏推薦指數: 9/10

💁🏻‍♀️八月堂在以下地方都有分店:
葵芳、奧運、旺角、沙田、大埔、屯門、元朗、上水、馬鞍山、銅鑼灣、太古

• 焦糖布丁
  • 榛果巧克力