2010-07-10
正當我回顧呢間酒樓的食評, 看見食家猛烈批評此酒家的種種不是之際, 我們又有多少朋友仍希望可以有嬸嬸推住架點心車賣點心, 又或者可以搵番我地以前的童年生活的影子?今日有幸來到這間酒樓用膳, 雖然是午飯時段, 但仍有點心享用. 地下個侍應話上面3樓仍有點心車賣點心, 我二話不說就去3樓食. 我見到好多朋友都好鐘意食點心車, 所以等位都要幾分鐘. 好la, 對於文化同懷舊, 我想現時鐘意飲茶的都分開兩派: 劃點心紙即叫即蒸, 以及點心車賣點心. 我想兩種方法各有優劣之處, 這裡不多講, 有機會再慢談. 但在變得咁快的城市之中, 仍然有嬸嬸推住架點心車賣點心的酒樓, 我諗而家肯咁賣點心的酒樓, 真係買少見少.跟住就真係要講下食物. 好多朋友鬧得好金, 但我就有以下的見解:1, 煎蘿蔔糕: 究竟有幾多朋友仲食到一條條蘿蔔製成的煎蘿蔔糕? 少. 大家去大快活, 或者係大家樂食果隻煎蘿蔔糕, 頂多都係刨到一絲絲之後再加工製作. 倫敦的煎蘿蔔糕就可以食到一條條蘿蔔, 唔知有幾多朋友返鄉下可以食到呢種家鄉風味出來?2, 腸粉: 今日叫個叉燒腸食下. 今日的叉燒腸有進步, 皮薄且有米香味, 在呢個香港又
2, 腸粉: 今日叫個叉燒腸食下. 今日的叉燒腸有進步, 皮薄且有米香味, 在呢個香港又真係難搵得到.
咁當然, 鳳爪同排骨呢D咁Basic的食物都係叫下la, 其實都冇乜可以講, 唯一要讚的係佢地整得好入味. 講真, 倫敦主要食都係食懷舊文化, 味道反而係其次.
如果大家仲諗住可以劃下點心紙, 呢度都有, 但我真係唔建議你來呢間酒樓食. 話哂八十尾, 九十頭的酒樓都係用點心車的. 當劃紙仔成為現今酒樓賣點心的大趨勢時, 又有幾多人鐘意賣點心車的酒樓, 懷緬一下小時候的一點一滴?
歲月從來都不是神偷, 它是明搶而已. 然而這城市被歲月搶掠一空之際, 又有多少人會對過去被遺忘的文化感到可惜? 正當我們嘗試找尋童年的兒時味道時, 時代巨輪的轉數加劇, 使我們變得無情, 從而把這份情寄託在金錢身上. 然而, 一份執著, 一份堅持, 總會為有心人帶來希望.