2024-03-04 61 views
Check-in Taipei係一間新派台式餐廳,想試好幾年😂環境非常舒適,樓底高,座位寬闊,而且窗外可以直望避風塘😍<招牌魯肉飯> $68<招牌牛肉麵> $108<肉鬆皮蛋蛋餅> $78<黑芝麻奶奶麻糬> $88<招牌魯肉飯>選用台灣知名的米種--台梗九號米,出名口感軟硬適中、兼具黏性、米香可口,掛上半肥瘦嘅魯肉同肉汁,同溏心蛋,簡單好食🤤另有特色魯肉飯,如櫻花蝦、松露等,大家試完都可以話我知好唔好食😋<招牌牛肉麵> 餐牌介紹:選用香港六十年老字號「兆記肥牛」提供嘅牛脂肪整成嘅「牛脂油」,放入熱純牛骨湯裏融化,再添加非常輕微香辣調味。的確,食嘅時候有驚訝湯底好香,應該就係牛脂嘅濃郁香氣,紅燒嘅香辣就偏輕。牛𦟌肉有4舊,尚算軟稔;手工刀削麵都有嚼勁掛汁;仲有好特別嘅炸脆嘅蟲草花,脆卜卜同麵一齊食,口感豐富有層次!<肉鬆皮蛋蛋餅> 蛋餅皮改用類似腸粉皮但煙煙韌韌同加埋蛋,醬汁是沙拉醬和燒汁,是創新嘅蛋餅!蛋餅餡料份量超豐富,滿滿皮蛋和肉鬆,但我覺得醬汁有點太濃太鹹,同我鍾意傳統

環境非常舒適,樓底高,座位寬闊,而且窗外可以直望避風塘😍

<招牌魯肉飯> $68
<招牌牛肉麵> $108
<肉鬆皮蛋蛋餅> $78
<黑芝麻奶奶麻糬> $88

<招牌魯肉飯>

<招牌牛肉麵>

<肉鬆皮蛋蛋餅>

蛋餅餡料份量超豐富,滿滿皮蛋和肉鬆,但我覺得醬汁有點太濃太鹹,同我鍾意傳統蛋餅皮多少少😂

<黑芝麻奶奶麻糬>
好好食🤤

麻糬奶香十足,軟稔滑溜,配埋滿碟都係嘅黑芝麻,每一口都好幸福🥰

店員都好好咁幫忙攪拌同切,方便大家分黎食!

$150 (Dinner)