2017-02-18
人大了,什麼都講求速度,講求效率,難得有閑暇,可以慢慢地、靜靜地坐下來和好友談談心、吃頓飯。這夜,我們選擇了小桃咖啡室。邊個係燈光頗為昏暗 ,加上播著音樂,顯得格外有情調。打開餐牌,發現選擇不少。侍應推介我們吃套餐,比較抵食。於是我哋揀咗呢個六道菜嘅套餐跟住發現可以加錢飲啤酒,正呀,即刻加錢要左兩杯生啤估唔到Cafe都有得飲啤酒,抵讚跟住酥皮焗田螺同凱撒沙律就到啦。細細份,作為頭盤啱啱好!生菜新鮮爽脆,酥皮焗田螺就熱辣辣又酥脆跟住就到餐湯同蒜蓉包,個餐鍾意係薯仔忌廉湯,飲到啖啖的薯仔蓉,真材實料喎!第三味係雞肉牛肉串燒。應該係即叫即燒㗎!雞肉串燒得好嫩滑,牛肉串應該係落左孜然粉燒嘅,好惹味食完前菜就到main course - 卡邦尼白菌煙肉意粉,勁大碟!啲意粉煮得啱啱好,姑姑同煙肉嘅份量都好多,不過我就略嫌個汁太creamy食完個意粉其實已經好飽啦,不過重頭戲仲未出現呢個豬仔骨配肉醬薯條真係好正,不愧為金奬菜式!豬仔骨唔算好肥,骨肉之間冇太多嘅肥膏,但肉質夠腍,混和表面嘅燒烤醬一齊食,口感味道非常豐富食到咁飽,最適合飲番杯花茶消下滯。呢度嘅花茶有好多選擇!我哋揀咗薰衣草花茶要煮5-1
打開餐牌,發現選擇不少。侍應推介我們吃套餐,比較抵食。
跟住發現可以加錢飲啤酒,正呀,即刻加錢要左兩杯生啤
食到咁飽,最適合飲番杯花茶消下滯。呢度嘅花茶有好多選擇!
花茶要煮5-10分鐘先至飲得,薰衣草份量都唔少,花茶味道濃郁。據聞薰衣草可以放鬆神經,改善睡眠質素,希望真有其效啦。
另外,值得一讚嘅係,我哋坐咗咁耐,傾左咁耐偈,侍應都冇趕我地走!!呢度真係好適合約朋友仔慢慢吹水,享受悠閑嘅時光。