2014-01-20 1263 views
記得上上年仲係學生既時候,有幸參加學校的「新加坡交流團」,同幾位知己同學仔join佐學校個交流團去佐一轉新加坡。咁大個女,第一次離開屋企,都唔知係「解放」定係「磨練」。新加坡係一個好多美食既地方,叻沙、串燒、拉茶……仲好記得每一日都係吃吃吃同吃。係咁多樣美食中,最得我鐘意既就一定係「叻沙」,因為佢濃厚既椰香味,吸引到小妹一日三餐都要係佢。返到黎香港,一直都係好想念呢一隻味道,但係都一直搵唔返呢一隻味道。最新要係灣仔做野,係同事既介紹之下知道佐「加東叻沙。蝦面」。呢度主打既都係新加坡食物,當然小妹一坐底,二話不說就點佐個「雞絲叻沙」(hk$50)。唔單之食物既種類同新加坡一樣,就連飲品都係要單價買。係灣仔返工真係唔容易呀,咁就只好要杯水啦。唔使15分鐘,我要既雞絲叻沙已經上台了。一上台,就已經有一陣勁香濃既「叻沙」味傳入我既鼻。我選擇佐米粉,因為我覺得幼小既米粉係最可以吸收所有叻沙既味道。一口米粉,一口叻沙,真係好似劃火柴既小女孩咁,見到一幕幕自己係新加坡生活既情況。的確,加東叻沙賣既面都係重口味既,吃完即刻去佐7-11買佐一大支可樂,先可以cover返個叻沙重口味。
雞絲叻沙
Other Info. : 食物係可以接受。但係店舖設計同服務就要多多改善。如果想舒舒服服地享受一個新加坡美食,呢度就唔係好適合了。但如果係想快吃既,都不仿可以黎呢一度試下呀!!!!!
2014-01-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
雞絲叻沙