2017-04-17
難得放幾日假....朋友話之前上網見到介紹呢間 B家닭갈비,就想去試試。但係位置比較唔方便,3個地鐵站都可以行過黎(太子、旺角同奧運),路程話遠唔遠,話近又唔近。去到門口,都有少量人係到排隊,我地都等左20分鐘,先可以入坐。不過地方寬敞,坐得舒服。坐位下面仲有儲物空間,可以比食客放手袋同外套一坐低,店員會比3款前菜:青瓜、泡菜、芽菜。芽菜係我大愛嘅前菜,我仲叫店員fill左幾次之後我地叫左2人部隊鍋 同B家辣炒雞,仲叫多個明太子雞翼同半隻原味炸雞。明太子雞翼雞翼有甜甜嘅燒汁味,咬一啖,就會見到入面有好多好多明太子。明太子味道有啲咸,好在有甜嘅燒汁中和反。半隻原味炸雞($88)炸雞有6件,皮脆肉嫩。入面仲好JUICY,所以食時要小心,唔係好易會燙到咀。2人部隊鍋 ($208)部隊鍋份量都唔少,有雞、豆腐、午餐肉、冬菇、年糕、腸仔、野菜、茄汁豆、芝士腸。雞肉嫩滑,但得幾件豆腐同雜菜吸左部隊鍋嘅湯,真係好好味。而年糕口感煙韌,又飽肚。B家辣炒雞($188)最後到B家辣炒雞,係店員極力推介,入面有雞、野菜、年糕、薯仔、紅蘿蔔、墨魚仔。呢個都係2人份量,睇落好大份,但炒完就得返好細份墨魚仔好新鮮
最後到B家辣炒雞,係店員極力推介,入面有雞、野菜、年糕、薯仔、紅蘿蔔、墨魚仔。呢個都係2人份量,睇落好大份,但炒完就得返好細份墨魚仔好新鮮,好爽口。最後因為唔夠肚,所以我地加左一個飯去炒。