隊友星期日在港灣道泳池比賽,之前就一齊在附近飲個早茶先。平日好少飲早茶,就請母親大人推薦個平靚正的地點。據大人話呢度點心都多選擇,環境企理得來早茶時段﹝中午12點前﹞的價錢又相當之平,就拉隊黎食番個靚早餐。一行八人都叫左唔少野,其中有個香芋糯米卷都幾好味,係用薄薄的芋頭片卷住D糯米,清清地都唔錯。其他點心如燒賣、腸粉、牛肉等的質素亦可以,當然講唔上非常美味,但勝在即叫即蒸,夠新鮮。不過佢的麻蓉飽就皮薄得滯,餡的比例太多,好甜,真係過猶不及!埋單只係180元,除開一人都係廿幾元,真係平得我都嚇一跳。望下個價錢,原來小點只係3.6元,中點6.8元﹝其他都唔貴,但唔記得啦﹞,重平過坪洲D茶樓。母親大人的推薦果然好抵食!男子隊員食飽飽,打波自然有氣有力啦!