2016-02-16
人日遇上情人節,街上喜氣,紅男綠女用鮮花禮物朱古力,表達暖暖愛意。雖然天氣乍暖還寒,保浪漫不受天氣影響。位於山林道呢間雪糕專門店,話題作係粉紅色雪糕,今日決定去浪漫一番。 可能好多人為咗比驚喜另一半,小店門前都有小小人龍,簡單裝潢嘅店面有僅兩個座位,全店連出品部一眼睇晒。除五款英式茶外,專門店集中賣幾款主打口味雪糕,大阿蘇牛乳味、宇治抹茶,而當中焙茶同主打嘅HOEGAARDEN ROSEE雪糕,更可以選擇甜筒,新地杯同熱狗。 靜岡焙茶雪糕丸子紅豆$34入口茶味濃郁,跟住會有明顯炒米味,再嚟有淡淡牛奶味同甜味,好似同時飲一杯玄米茶加少甜鮮奶一樣,清淡甜味唔會搶喉,但茶香徘徊持久,配無甜味嘅白玉丸子同原味紅豆茸,平衡茶香後嘅甜味,整體感覺有如日本茶道,恬靜淡薄,禪意盎然。 桑梅啤酒雪糕$42以HOEGAARDEN ROSEE配製嘅雪糕,同大阿蘇牛乳混合咗之後嘅LOVELY PINK已經好吸引,呢隻酒以前飲嘅時候,覺得桑梅味太特出同埋甜品太假,有啲飲咳藥水嘅感覺,而家製成雪糕,酒香怡人,甜度適中,而且有AFTER TASTE
靜岡焙茶雪糕丸子紅豆$34
桑梅啤酒雪糕$42
以HOEGAARDEN ROSEE配製嘅雪糕,同大阿蘇牛乳混合咗之後嘅LOVELY PINK已經好吸引,呢隻酒以前飲嘅時候,覺得桑梅味太特出同埋甜品太假,有啲飲咳藥水嘅感覺,而家製成雪糕,酒香怡人,甜度適中,而且有AFTER TASTE有少少苦味,反而唔覺膩,PERFECT MATCH👍🏻👍🏻難怪大部份客人都慕名而來試呢隻雪糕。
粉紅仙子$44
主力都係HOEGAARDEN ROSEE,只係用杯嚟品嚐,加配桑梅脆脆,朱古力爆炸糖同蝴蝶脆餅,每啖雪糕都揉合脆口配料,層次豐富,食完唔覺膩,減少罪惡感。
好可惜好可惜,原來店方早於2月11日開始,連續四日到今日提供情人節限定特別版甜筒,可惜我到比晒錢食緊嘅時候先發現,唯有下年再嚟睇吓有無機會食到喇