2016-11-18
自己唔係愛酒之人,所以基本上好少會係酒吧搵食,不過朋友叫到都會就下佢既。今晚去左旺角附近既一間酒吧,地方都有少少偏。酒吧燈光稍暗,不過絕對唔會暗到睇唔到餐牌,因為餐廳用ipad做menu。野食比我想像中多,除左酒吧應該要有既小食,又有海鮮,意粉等,好多選擇。海鮮併盤 $288海鮮併盤豐富,有熟龍蝦(半隻)、睡蟹(半隻)、鮑魚2隻、翡翠螺4隻、蒜味青口3隻、玫瑰蝦2隻。雖然呢度係酒吧,但全部海鮮都來得新鮮,完全唔需要任何調味已經好出色。特別喜歡玫瑰蝦的爽口,鮑魚的彈牙,還有睡蟹裡食之不盡既羔。完全估唔到酒吧都可以食到餐廳質素既海鮮。生蠔 $148/4pcs睇番生蠔個menu,真係多到唔識揀,當然要問番店員。店員從時令同埋味道揀左四種生蠔(南非,黃金,水晶,鑽石),而一個價錢可以自由配搭四種。無論係鐘意厚身或者薄身,濃味或者淡味,總有一款合適。炸魚柳伴薯條配沙律菜 $88炸魚柳能夠做到外脆內軟,啖啖肉。薯條好有驚喜,並非平時食既口感,十分脆口同時又保留薯條的感覺,而且新鮮熱辣。韓式醬燒安格斯牛柳粒 $108好香既燒牛肉味。見到牛柳粒上面有紫菜絲,用紫菜的香味帶出牛肉的惹味。雖然佢有跟一個辣
炸魚柳能夠做到外脆內軟,啖啖肉。
好香既燒牛肉味。見到牛柳粒上面有紫菜絲,用紫菜的香味帶出牛肉的惹味。雖然佢有跟一個辣醬汁,但我認為不用沾任何醬汁已經十分吸引,加上切成細細舊,一口過好滋味。
好有創意既特飲,有隻黃色鴨鴨喺旁邊,好似準備浸泡泡浴咁,浴缸上既泡泡係可以飲,而且味道仲幾好,有奇異果及菠蘿香,仲帶有少少西梅味,酒精味又唔會好濃。
呢杯野好女仔,粉紅得嚟又colourful,針筒內紅色既係糖水,可以自己隨意加入飲品內,零食喺上面一枝枝插住好似筆筒,有威化餅,百力枝,朱古力,又飲得又食得,Tequila同Rum兩者配合士多啤梨味,加左鮮奶味道唔會好藥水,我鍾意落多少少糖水,甜甜地幾過癮。
一般以自己既經驗都覺得酒吧無啖好食,但今晚絕對要改變呢個想法。