2022-09-05
今晚約咗朋友去諾士佛臺食飯飲嘢,好耐冇去過了,今次我哋搵一家之前未去過的試下,呢家喺樓上,叫寢宮。環境同其他酒吧差不多,都有耍樂嘅area,亦有戶外位置。環境都舒服自在!除了一般紅白酒、啤酒、cocktail,還有很多款自家調製的cocktail,好多都好有特色好特別!我點了白酒House Wine,店員有因應我要求揀選咗一款啱我口味嘅白酒,入口偏淡而不失果香,不錯!朋友點咗Gin Tonic!西班牙拼盤擺盤精緻,一片片小多士,個樣好吸引,好適合做頭盤,送酒一流!有煙三文魚、鯷魚、魚子醬、凍螺平時較少食到鯷魚,醃鯷魚酸酸地,又幾開胃,好有特色!魚子醬不會太鹹,配多士好夾!凍螺好爽口!白酒辣椒蜆肉意粉要讚蜆肉好甜,蜆肉好飽滿,微辣,意粉口感很好!香烤紐西蘭一級肉眼有頭盤同湯,好creamy的蘑菇湯,很濃郁的蘑菇香!頭盤有煙三文魚同ham and melon,蜜瓜好甜!肉眼質素非常好,牛味相當濃郁,好淋,切開裡面仍然保留肉汁,不用太多調味都好好食!配菜烤薯也很出色!
朋友點咗Gin Tonic!
西班牙拼盤
有煙三文魚、鯷魚、魚子醬、凍螺
平時較少食到鯷魚,醃鯷魚酸酸地,又幾開胃,好有特色!
魚子醬不會太鹹,配多士好夾!
凍螺好爽口!
白酒辣椒蜆肉意粉
要讚蜆肉好甜,蜆肉好飽滿,微辣,意粉口感很好!
頭盤有煙三文魚同ham and melon,蜜瓜好甜!