2018-06-21
鍾意食辣的朋友仔特意帶我地去食酒店川菜。環境真係好靚,夠晒排場。除咗小菜之外,亦有火鍋供應。我哋心大心細,最後都係揀咗火鍋。店員安排我哋入座之後,我哋揀咗酸菜魚頭鍋,屬於坊間比較少見的湯底。等待需時,我哋亦睇吓其他嘢。每個人座位前面都有一小碗芝麻,可以輕輕搞碎,散發出陣陣嘅新鮮麻香。然後就可以去到自助醬料吧,選擇岩用的醬料。果然係酒店的排場,醬料吧上的醬料有數十款,而且部份更係非常罕有,深具四川風味。火鍋湯底終於上場!賣相非常吸引。先淺嘗一啖湯底,酸中帶少少鮮味,亦都有豐富的香料味道,非常惹味。大魚頭中的魚雲被徹底煮熟,滑不溜口。配料方面,整體都唔錯。桂花魚片最能夠配合湯底,吸收盡湯底的精華。而且魚片厚薄剛好,嫩滑得來亦有一定咬口,又冇骨。手切肥牛價錢略高,但質素不俗。我幾欣賞佢哋的蔬菜,全部都清理得好乾淨,令大家都食得好放心。整體食物都幾出色,當中鮮橙汁亦都令我好難忘,可說是錦上添花。橙汁是用上鮮橙全鮮榨的,淡淡清新又有果味。而且佢哋亦都幾支持環保,用上紙飲筒取代傳統塑膠飲筒,令人飲用時都增添一份愉悅的心情。
配料方面,整體都唔錯。
手切肥牛價錢略高,但質素不俗。