2021-11-03
聽日放假,咁今晚梗係去搵好野食,呢間酸菜魚火鍋嘅魚川居係朋友介紹,位於觀塘工廈裡面,北角搭船行過黎好快,去觀塘地鐵站又快捷方便,位置唔錯!我地點了酸菜魚火鍋餐($198/位),配料包埋有魚片、自選海鮮、時令海鮮、肉類同蔬果,係個List度選了幾款喜歡吃的海鮮同配料。首先黎左魚片,可以見到魚片排得好靚,色澤唔錯,應該幾新鮮,試試個味道,真係幾好食,爽口嫩滑,而且係無骨架!正,岩哂我,配埋個酸菜湯底真係一流,又冇腥味! 至於海鮮,我地點左鮑魚、蟶子、蝦、大蜆、廣島蠔同花蟹,全部都好鮮味,好味道,特別喜歡個蟶子,口感好好,其他配料我地點左肥牛、鴨血、豬肚、花膠、菜,全部都幾好食。酸菜魚平時都會食到,但酸菜魚湯打邊爐係第一次,原來係咁夾,呢間火鍋店值得一來再來❤️,下次要帶家人來試試。