2018-09-13
眾所周知木嘴都係一個拉麵控,雖然成日周圍搵拉麵食,但已經滿足唔到木嘴呢個血盆大口,要努力搵新舖試食。今日就出動黎到深水埗啦。深水埗好鬼多食店,車仔麵呀米線呀又平又好食。呢間拉麵係深水埗黎講都幾高消費,木嘴我本身都有d質疑呢間舖會唔會做唔住,咁就緊係要趁佢執粒前快d黎食啦。佢係公和堂隔黎,一出地鐵行幾分鐘就到,間鋪又幾大,唔會好似某d拉麵舖咁細到劏房咁。咁就當然要叫下佢個最基本既豚骨濃湯試下,湯底揀左背脂,盛惠$78。由於木嘴真的很重口味,呢個麵真係岩晒我,好濃味。而且大家睇圖都見到,一定好肥。美中不足既係個湯太傑,傑到有d似沾麵咁,令到d麵好似漿住漿住,唔可以大啖大啖咁飲晒d湯。另外可以自己加普通蒜或辣蒜,要有幾重口味就有幾重口味,想個口有幾臭都得。叉燒好淋唔會好鞋,另外仲有一粒蛋!幾流心下!如果唔要蛋仲可以減番十蚊。食完之後,木嘴我覺得呢間舖暫時都應該唔洗執住,因為真係幾好食。希望深水埗既居民可以多d幫襯佢,等我下次黎都有得食。