2022-06-14 1736 views
為老友慶生,一行5個中女去咗呢間超過20年冇去過嘅台灣老店。以前同第一個男朋友去銅鑼灣嗰間已經執咗笠好耐,估唔到尖沙咀呢間經過疫情後仍然屹立不倒。先點了兩個前菜皮蛋肉鬆豆腐及圓山拼盆:皮蛋流心,肉鬆酥香,豆腐好滑,唔錯;拼盆有生腸、鴨舌、鹽水鴨及手工蛋卷,冇諗過四樣食物都好有水準,尤其是鴨舌,比起台灣老X祿好吃好多,生腸冇諗過咁滑,鹽水鴨個皮好薄肉身又好爽,蛋卷好特別,應該用咸蛋黃整所以好香口,令我有點去左台灣嘅感覺,一個字,正!到主菜,有2個朋友從不吃魚,但難敵超筍價錢嘅關係,叫左兩個「有魚有雞」孖寶:1)蒜片炸黃花魚拼口水雞 及 2)酸菜水煮魚拼宮寶雞。原本諗住果兩位厭魚朋友冇啖好食,點知佢地都食都停唔到口,一路食一路話係黃花炸得香脆可口,連個汁都大讃巧巧味(唔好意思太心急食剩魚骨先影相🤣),口水雞既香且麻,無懈可擊;酸菜魚相比炸黃花比較失色,雖然魚好滑,但酸菜湯不太入味,可能煮得唔夠濃,宮寶雞不過不失。最後叫了一桶即整豆腐花,嘩!不得了,真係好滑,又香豆味,5人一桶剛剛好。整體來說今餐令我們很滿意,最重要係,價錢大眾化,食物水準高,不過有少少咸,可能台灣嘢係偏濃味,另外地方亦濶落

整體來說今餐令我們很滿意,最重要係,價錢大眾化,食物水準高,不過有少少咸,可能台灣嘢係偏濃味,另外地方亦濶落坐得舒服,值得推介。

皮蛋豆腐
拼盆
蒜片黃花魚
口水雞
酸菜魚
宮寶雞
豆腐花
2022-06-12
$280 (Dinner)
Celebration
Birthday