2017-10-30
今日同妹妹行街,由銅鑼灣Sogo行到灣仔地鐵站,覺得有D餓,記得地鐵出口旁有一間印度小食店叫Masala Train,這店裝修簡單,全店只得2個座位,似乎以外賣為主。收銀和廚師都是印度人,食物款式不多,夠曬印度feel的。真係好耐冇食過印度餐了!妹妹喜歡食羊,於是叫左個少辣的Lamb Keema Roll,即叫即做,用錫紙包著長長的Roll,很香熱,既重份量,又夠Juicy,裡面塞滿羊肉碎,有洋蔥和青椒做配料,當然少不了香料喇!好好味,讚!由於以前在印度食過,對比不辣的印度香飯Chicken Biryani,所以想食過翻尋味,飯是用黃薑煮的,用兩頭尖的印度米,粒粒分明,雞就有點乾身,反而有點驚喜的是旁邊的配菜,青瓜和蕃茄粒,加埋酸奶醬汁,很有清新感。最後叫左個Mango Lassi芒果加酸奶的飲品,好有濃郁的芒果味,甜中帶酸,個人很喜歡這味道,正好中和食物裡印度香料的味道,如果再凍D就更好。