2022-01-26 295 views
前排見有foodie介紹一大塊嘅白布烏冬非常新奇有趣,終於搵到朋友一齊嚟試一試聽講呢間之前好多人排隊,可惜疫情殺到埋嚟冷清不少,我地晚飯繁忙時間嚟都唔洗等位白布烏冬有湯烏冬、沾烏冬同埋凍烏冬三大種類,咁我都係揀返自己最喜歡嘅沾麵沾烏冬鴨肉入沾白布烏冬 $86首先試咗一啖個湯底,湯汁非常濃郁帶甜😍裡面有幾舊煙鴨胸,食落都算重鴨香,肉質夠軟滑,可惜只有3塊左右略嫌太少,仲有些許日式配菜白布烏冬口感煙韌滑溜,咬感同食厚身嘅餃子皮差唔多,好厚同大塊,有7~8塊左右,每塊分明唔會痴埋一舊食起上嚟就比較難夾,因為實在太滑了!!如果有叉應該會方便好多我嘅做法係先用筷子再分開幾條再沾湯進食,成塊食真係好考夾筷子功力,一唔小心彈到周圍係🙈🙈睇落好少但其實食到5塊左右已經有飽感,掛湯能力一般,再加上個湯底偏甜容易有膩感另外再叫咗份天婦羅,有紅蘿蔔、冬菇、蝦、茄子、南瓜等,整體都算不過不失,炸粉亦唔會太厚總結嚟講叫做可以一試,題外話我同朋友2個食完冇耐雙雙肚痛去廁所痾💩💩唔知係邊一part出事啦

鴨肉入沾白布烏冬 $86

唔知係邊一part出事啦