2024-01-04
今日同屋企人黎食潮州菜,搵到呢間裝修靚靚既,環境好唔錯,仲有好多特式菜式添!先黎一個凍馬友魚,呢碟凍馬友魚擺盤精緻,色澤清新,每一片魚肉上面仲點綴咗少少醬料同小小嘅綠色香草,令人食指大動😋。魚肉切得均勻薄身,半透明嘅質感透着一種新鮮感。馬友魚自身帶微微嘅海水味道,肉質結實又爽口,入口時那種獨特嘅鮮甜立即在味蕾之間爆發開嚟🐟。凍處理嘅魚肉令人感覺清爽解膩,食落去冰涼涼,特別適合炎炎夏日。而且,凍馬友魚保留咗海鮮應有嘅新鮮與純淨,唔需過多嘅調味,搭配簡單嘅醬油或芥末,嘜口感就一流🌱。這種細膩貼心嘅前菜,不單止讓人的口腔中充滿了海洋嘅味道,更令整個用餐過程添上一份期待同享受👍。呢道菜嘅鮮嫩滋味,散發出來嘅唔止係食物本身嘅美味,更係對烹飪手藝嘅一種讚歌👏。不論何時開始品嚐,凍馬友魚都能即時提振食慾,為一場美食之旅揭開完美嘅序幕✨。整體而言,這道凍馬友魚確實係教人難忘,令人隨時想再品嚐一次嘅佳餚🌟。之後再黎一個普寧蝦多士,蝦多士炸得比一般唔同,蝦膠豐滿爽彈,鮮甜味美,多士就超級鬆脆,加埋一塊紫蘇葉,薄薄一層既酥皮包住成件蝦多士,點少少酸甜醬咁食,味道更豐富(=^x^=)另外黎多個炸點心,芋茸香酥
呢道菜嘅鮮嫩滋味,散發出來嘅唔止係食物本身嘅美味,更係對烹飪手藝嘅一種讚歌👏。不論何時開始品嚐,凍馬友魚都能即時提振食慾,為一場美食之旅揭開完美嘅序幕✨。整體而言,這道凍馬友魚確實係教人難忘,令人隨時想再品嚐一次嘅佳餚🌟。 之後再黎一個普寧蝦多士,蝦多士炸得比一般唔同,蝦膠豐滿爽彈,鮮甜味美,多士就超級鬆脆,加埋一塊紫蘇葉,薄薄一層既酥皮包住成件蝦多士,點少少酸甜醬咁食,味道更豐富(=^x^=)
另外黎多個炸點心,芋茸香酥鴨,就咁睇以為係簡單既芋角,但咬開除佐食到芋泥,仲食到鴨肉,口感都係好鬆軟軟綿,外皮就超鬆化,芋頭味勁濃,但都唔會食到好濟好飽,味道相當好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
最後食埋最高級既紅燒翅,一碗既紅燒翅係一人份,好稠好濃,魚翅好足料,真係食到有一梳梳既魚翅,好香濃既味,食到少少既膠質,口感好好(´▽`)