2009-08-05
朋友鍾意食川菜, 說這間川菜唔錯, 於是約多兩個死黨, 一齊去試吓, 上到去, 已經座無虛設, 好在朋友醒目, 一早就訂咗枱, 語係又要白行一倘了.坐低看一看餐纸, 原來不是任叫的, 是跟據人數而定可叫幾多個菜, 四個人, 就可以叫3個涼菜, 4或5個熱菜, 每位定價二佰大元.於是我們叫了"四川涼麪"(朋友說這個一定要食, 好好食), "蒜泥白肉"和"青椒皮蛋" 作涼菜, 水煮鱼, 重慶泉水雞, 毛血旺,辣子蝦 和泡椒田雞作熱菜.四川涼麪真係幾好食, 有一種幾特別的味道, 幾辣, 但沒有奪去其它味道, 麪質剛剛好, 有口感.蒜泥白肉就一般般, 不夠蒜, 個汁底同四川涼麪有些似, 不過都係 四川涼麪好食啲.青椒皮蛋就係青椒皮蛋啦, 都幾好食, 水煮鱼好像樣, 幾正宗, 我就好啱食, 所以覺得好好食, 但我朋友就覺得太辣, 食唔落重慶泉水雞, 我覺得應該叫潛水雞, 因啲雞全部侵係唔知係湯定汁水入面, 表面似湯多過似餸.味道一般, 沒甚特別...毛血旺都唔錯, 好食泡椒田雞和辣子蝦都幾好食, 不過之前已經食得太多麻辣, 我已有些失去味覺, 食咗少少已經食唔落, 唯有打包, 給朋友作為第二日嘅
青椒皮蛋就係青椒皮蛋啦, 都幾好食,
毛血旺都唔錯, 好食
泡椒田雞和辣子蝦都幾好食, 不過之前已經食得太多麻辣, 我已有些失去味覺, 食咗少少已經食唔落, 唯有打包, 給朋友作為第二日嘅晚餐.