2006-03-30 7 views
在歡送車品品之前,Foodking兄同專兄提議去威記食川菜,小弟一向唔多點受得辣,但見柴娃娃般即慶,死就死吧.地點大角咀富多來中心,郵局斜對面"川味港",一聽個名就知係四川菜.環境同大排檔差不多,我地無記錯七個麻甩,加埋素未謀面久休復出的蜜桃,統統坐晒出街.川菜辣度就係人都知,一向避之側吉.今次抱住趁墟心態,試下自己的底線去到邊.打頭陣的蒜泥白肉,不錯,一點不辣,蒜茸很香口,豬肉很爽口.干扁四季豆,很爽脆,又係唔辣.接下來的口水雞,雞肉一般,個汁香而不辣.血肉池林的水煮羊肉.羊肉不錯,其實,都唔係好辣,有少少麻.如果你無食到舊花椒的話.麻辣味,很有後勁.一步步攻佔在下的味蕾.很過癮.川椒田雞很香口,不過田雞已被斬件,在辣椒堆中找尋有如尋寶.之前水煮羊已將我的舌頭洗禮,感覺上都係唔算辣.飲杯金威清下喉嚨,麻辣味搭上冰凍啤酒,竟然似飲Ginger Ale!下味菜川味豬肚,好爽口惹味,結果呢味要encore.作為今次麻辣之debut,來個小辣擔擔麵,唔會死錯人.小辣係唔辣,下次都係叫個中辣試下.個人感覺,好過黃埔的詠藜園.再來個水煮菜式,今次係魚.條魚泥味都幾重,並唔係我杯茶.怪味口水雞粉皮

下味菜川味豬肚,好爽口惹味,結果呢味要encore.作為今次麻辣之debut,來個小辣擔擔麵,唔會死錯人.小辣係唔辣,下次都係叫個中辣試下.個人感覺,好過黃埔的詠藜園.再來個水煮菜式,今次係魚.條魚泥味都幾重,並唔係我杯茶.怪味口水雞粉皮,味道一點也不怪,雞下的粉皮索晒日月精華,辣汁麻而不辣,好味.最後的鍾水餃,皮比較厚,無甚特色.

食咁多野,飲咁多支大啤,都係五舊水埋單,非常超值.今次食唔到個爆腰花,下次必定要試.

原來我可以,受得到麻辣.未來日子,又開多瓣.

PS:呢度一樣有明星效應,同廚師一樣,2R!