2024-02-11 145 views
位於荃灣同銅鑼灣都有嘅滷友記,係主打滷水小食嘅小店😝有粉麵、飯、小食、炸物、甜品等等🤩鍾意食滷水嘅朋友一定唔可以錯過😋滷友記有好多配搭好咗嘅粉麵同飯類🍜🍚我就揀咗自選麵類,可以自己揀配料,有三拼、四拼、五拼,再額外加都得架😛配料有滷水牛筋、牛丸、滷水金錢肚、花枝丸、百頁豆腐、蓮藕、蘿蔔、扎肉、台灣腸、甜不辣、萵筍、滷水雞翼、滷水雞腳🤩湯底可以揀滷水湯、麻辣湯、胡椒湯或者酸辣湯🥣至於麵類有手造爽脆米粉、台灣牛肉麵同土炮米線🍜我就揀咗甜不辣、百頁豆腐同蘿蔔嘅台灣牛肉麵,配上滷水湯😛滷水汁令到配料同麵都非常入味👍🏻入口唔會太咸,散發陣陣滷水香😚麵條彈牙😝小食方面就叫咗炸凍豆腐同滷水雞翼🍗雞翼用上滷水汁浸泡,令到内裡嘅雞肉都非常入味👍🏻雞肉仲好嫩滑添🫶🏻而炸凍豆腐香脆可口😝佢嘅生炸大雞脾都好出名,等我下次試下先😛