想試廚十三其實都一段日子,但疫情之前成日要排隊,所以都無機會試,今日就去會一會佢!點知🤦🏻‍♀️ #yob試伏專員 出動🏃🏻‍♀️.餐廳既樓底很高,座位坐落舒適。.要係香港揾到好食既酸菜魚真係好難,我自己都有幾個標準: 1️⃣魚要夠滑、無骨 2️⃣酸菜食落要夠酸脆爽口3️⃣湯底要做到奶白好飲,而且酸味辣味要夠4️⃣最後淋上面既既油亦要夠香.📌老壇酸菜魚(小份)$338剛上枱既酸菜魚個”盤”好大,有啲桂花係面!我地兩個人都不約而同試左湯底先! 一試,而且面色一浸😌 湯底太酸,唔夠辣,酸麻比例做得唔平衡、冇層次!油都唔夠香! .配菜有: 酸菜、蓮藕、金菇、窩筍片、花椒、辣椒。 無啦?寬粉呢?大豆芽呢?最基本要有既配菜都唔包😦 而且配料食落無咩味,明顯係之後加上去!.魚肉方面,係用鱸魚,可能切得薄左少少🤏🏽一夾就散,間中會食到一兩片魚鱗同少骨,而且無咩魚味,但勝在肉質嫩滑!.📌白飯$18因為無寬粉,所以我地叫左個白飯Share😐.總括嚟講,價錢偏貴,份量正常,味道一般!重點係我又食到肚痛😖 #yob玻璃肚系列 絕對不推薦!.=========================.
餐廳既樓底很高,座位坐落舒適。
要係香港揾到好食既酸菜魚真係好難,
我自己都有幾個標準:
1️⃣魚要夠滑、無骨
2️⃣酸菜食落要夠酸脆爽口
3️⃣湯底要做到奶白好飲,而且酸味辣味要夠
4️⃣最後淋上面既既油亦要夠香
📌老壇酸菜魚(小份)$338

📌白飯$18
因為無寬粉,所以我地叫左個白飯Share😐
總括嚟講,價錢偏貴,份量正常,味道一般!
重點係我又食到肚痛😖 #yob玻璃肚系列
絕對不推薦!

=========================
2021-05-10
$200 (Dinner)