2018-09-02 90 views
有次行街口喝,經過呢間嘢充滿文化氣息,Menu 都好特別,點知一試就愛上。第一次飲係奶霜藍伯爵茶+ 蜜糖珍珠 (微糖走冰)Earl grey 味好出,奶同珍珠嘅味道唔會喧賓奪主,因為奶霜粒子比較大,難以即時溶入主茶當中,所以係飲用期間,奶味係會慢慢提升。而珍珠提供左飲後口感,都令我一試難忘!第二次飲左翡翠綠奶茶+ 茶香珍珠 (微糖走冰)同上次一樣,茶味非常特出!配上茶香珍珠,你明白乜嘢叫齒頰留香。珍珠數量同茶嘅份量恰度好處,飲到底時,所有珍珠都剛好食晒木衛二不單茶品出眾,珍珠都非常高質。一杯份量基本上係2人份量,性價比高。本人飲台式奶茶飲品formula : 微糖走冰識飲一定係咁有人著重奶茶中嘅奶味,本人覺得茶先係奶茶中嘅主角,想試出真正茶味嘅層次感,所以奶同糖只係用黎襯托調味,而走冰係防止冰塊融化而令後期嘅飲用味道有改變香港有好多台式飲品,我覺得呢間最啱我。佢唔單止有鐵觀音綠茶,竟然仲有earl grey,真係比較少見!綠茶屬不發酵茶,所以係原汁原味嘅茶味伯爵茶earl grey 屬紅茶,姐係全發酵,味道帶少少澀同甘香之餘也伴隨佛手柑清香鐵觀音屬青茶,姐係半發酵,味道係綠茶同紅茶之間

第一次飲係奶霜藍伯爵茶+ 蜜糖珍珠 (微糖走冰)

第二次飲左翡翠綠奶茶+ 茶香珍珠 (微糖走冰)

本人飲台式奶茶飲品formula : 微糖走冰
識飲一定係咁

綠茶屬不發酵茶,所以係原汁原味嘅茶味
鐵觀音屬青茶,姐係半發酵,味道係綠茶同紅茶之間,香醇而帶著點點茶味和點點甘香,層次最豐富,都係最考技術

香港人普遍接觸最多嘅係綠茶,青茶同濃味非常嘅黑茶。Earl grey多數都係西方比較流行,如果第一次飲,未必接受那特別味道,但飲多了,就發現可愛之處😃
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)