2018-05-14
星期五TGIF約左朋友食晚飯,見難得星期五就約左係銅鑼灣食野,食完可以順便行埋街😍 朋友想話想試間新開既越南野,就跟住佢去食好野🤤 餐廳位置唔係係大街一般去行街既人都未必會經過,不過其實好近Times square,5分鐘路程到,都算方便。去到餐廳門口完全唔覺得佢係一間餐廳😂 門口有好多草既裝飾🌿☘️🍀,都幾靚似cafe多d😛入面裝修都比較西化,坐落幾舒服。Menu選擇唔算好多,不過一般既越南菜式都會搵到。特級蟹肉湯檬拼軟殻蟹🦀🍜 $一上枱見到個下就覺得呢碗湯檬好靚仔🤤 好多料的樣子喔,有札肉、牛腩、豆卜、肉丸等等。湯底望落好似好濃,但食落偏淡少少,齋飲湯都還可以,有淡淡既蟹甜味。軟殻蟹好好食🤤 調味調得好好炸得又脆👍🏻👍🏻蟹膏湯檬 🦀🍜 蟹膏湯檬湯底比特級蟹肉湯檬甜,蟹膏味令整碗湯更香更鮮,個人就中意呢碗個湯多d,d餸同上面個碗差唔多,係少左隻軟殼蟹同肉丸變左肉碎☺️炸春卷 $38春卷炸得好脆,咬落去shock shock聲🤤 入面有蘿蔔絲青瓜絲等等,包埋生菜食,一d都唔膩,值得試下👍🏻牛油果沙冰🥑爭紮左好耐飲熱野定牛油果沙冰好,但見到牛油果又好吸引🤤 最後都係忍唔住叫左沙冰。又幾好飲
入面裝修都比較西化,坐落幾舒服。
Menu選擇唔算好多,不過一般既越南菜式都會搵到。
特級蟹肉湯檬拼軟殻蟹🦀🍜 $
蟹膏湯檬 🦀🍜
炸春卷 $38
牛油果沙冰🥑
爭紮左好耐飲熱野定牛油果沙冰好,但見到牛油果又好吸引🤤 最後都係忍唔住叫左沙冰。又幾好飲喔,夏天就到好岩熱辣辣去飲,又唔會太甜,牛油果味亦唔會太重,不過都幾飽肚。
餐廳環境幾靚坐得幾舒服,適合兩個人一路食一路傾計。食物質素以呢個價錢黎講都算ok,服務質素亦唔錯,侍應會提點客人有d咩要等幾多分鐘,好貼心