注重健康和生酮主義的人,可能都會聽過中環Hcode有間TREEHOUSE🌴,主打各種沙律同wrap既小店。中環實在行上去太熱,作爲鍾意沙律既人,見到銅鑼灣開左分店立即同朋友去快食個晚餐🤣୨ෆ୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨ෆ୧距離時代廣場1分鐘,環境方面整體舒服 門面大大個寫住TreeHouse容易揾✨️裏面木色高桌,裏面目測17個位置左右,有善用鏡面去增加空間感,個人覺得座落去空間感舒服值得一提餐廳叫一個Combo會幫手種植樹木去支持sustainability,另外都設有回收分類,全部餐具+紙餐盒都可以回收,夠Green!食既途中見到海報的字眼,睇完覺得好有道理:1)餐廳提到雖然都有回收等,但實際最sustainable既部分是餐廳既Menu!全部Menu都只會產生0.1kg - 0.6kg碳排放,比起肉食低好多2)健康食物令人當刻可以係無罪惡下滿足同開心,而且營養豐富對自己身體好!! Mindfulness!!୨ෆ୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨ෆ୧主推Menu方面有餐廳推介沙律flatbread之外,有漢堡,甜品,pizza等選擇 自助機可以自己落單~感覺大家都Mix and

୨ෆ୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨ෆ୧

食既途中見到海報的字眼,睇完覺得好有道理:

୨ෆ୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨ෆ୧
感覺大家都Mix and match自己喜歡的食材,餐牌有36款配料,由澱粉類到菜類全部都是素食,而可以選擇Flatbread/salad/穀類+salad。(Flatbread其實就是一塊薄面餅,微微有咬口之餘香小麥味~都有原味同香料調味的選擇!)呢次第一次食,就叫Menu set好既

Soughdough Flatbread Chips

✎Soughdough Flatbread Chips $50 ♥
隨意叫左小食結果有驚喜!三角形的Chips口感脆,是由香料整成的Flatbread烤焗而成,和普通炸薯條比,食物纖維含量高好多,特別一提,個醬重香料味同Chips好夾~分量好多🙈,就算takeaway都無軟掉

✎ Elm (half and half) $78
餐廳無加一,叫左salad試試
half and half意思係一半沙律一半藜麥
朋友呢次第一次食藜麥,問我點解健康🙈簡單講,就是不是五穀類食物,低GI,gluten free(小麥粉敏感可以食)+高纖維可以減低腸胃病,本身同白飯一樣無味,靠香料sauce調味喲

上面有甜薯(低卡路里,抗發炎,減肥神物),天貝(豆製品,低卡超級食物喲!),西蘭花(高纖維),豆腐等分量都多

沙律菜新鮮,regular我覺得都夠多啦,但菜切得比較大份,要慢慢食先容易咬xd 提醒如果腸胃本身比較差,就要避免選擇甜薯,蘑菇,豆腐等脹氣類食物啦

✎ Pho $78 (+Sweet Treat of the Moment $20)
竟然有越南粉!!上面topping有菜,芽菜,新鮮牛油果,而且是熱食,對腸胃差的人比較好~下面係粉絲喲。湯可以分開上

甜品一個球體,咬落去質感好thick creamy+偏甜既,類似protein ball的感覺,適合需要午後想sugar rush一下打工仔 xd

✎Ginger Lemongrass Tea $40
light and not too sweet,refreshing for summer

✼••┈┈••••┈┈••✼

↑平日鍾意生酮飲食/營養小知識 可以follow同like我instagram睇更多食評哦 @puddingfoodhk (ᐡ•͈ ·̫ •͈ᐡ )
Soughdough Flatbread Chips