2021-10-03
銅鑼灣登龍街一向都係區內美食雲集嘅街道之一,最近路過見到有新開咗間冰室👀 呢間冰室嘅Logo係個大隻佬嚟,好搞笑😆 一睇就知餐廳係target年輕人!餐廳環境乾淨企理,室內光線充足!冰室提供嘅菜式都幾新穎。午市有常餐、自選歐陸飯餐、皇牌咖喱飯、焗飯、芝士撈、極品雞飯、港式炒粉麵飯、泡飯、中式飯、經典冰室小食,款式好多!😎 晚市就有小菜、中式炸物、鐵板套餐、蒸客飯等!晚市菜式都幾吸引😜❤️ 洛奇石窩脆米炒飯 $88炒飯以石鍋呈上,非常之夠熱🔥 食到最後一啖都仲係熱辣辣!分量比想像中大,可以3-4個人share食🙊 炒飯非常足料,有蝦仁、雞肉、瑤柱絲、脆米、蛋、翠玉瓜、香蔥、芥蘭粒、冬菇,入面啲蝦仁真係幾多!🦐 當中瑤柱絲有事先炸過,配埋脆米食,令炒飯口感豐富!炒飯炒得幾乾身,唔算好油。食到最尾,個石鍋底仲有飯焦添😆 非常脆口!跟餐叫咗中湯(+$4),入面都多湯料,好有家嘅味道😁❤️ 咖喱牛肋條 $76可以揀跟飯/炒飯或意粉。牛肋條煮到好軟腍入味,牛筋位置軟滑😉港式咖喱嘅特色就係偏甜香口而且唔太辣,呢度咖喱反而係香濃偏鹹,一啲都唔辣帶椰汁香,咖喱汁送飯一流🙌🏻跟餐叫咗凍招牌奶茶(+$6),都幾
❤️ 洛奇石窩脆米炒飯 $88 炒飯以石鍋呈上,非常之夠熱🔥 食到最後一啖都仲係熱辣辣!分量比想像中大,可以3-4個人share食🙊 炒飯非常足料,有蝦仁、雞肉、瑤柱絲、脆米、蛋、翠玉瓜、香蔥、芥蘭粒、冬菇,入面啲蝦仁真係幾多!🦐 當中瑤柱絲有事先炸過,配埋脆米食,令炒飯口感豐富!炒飯炒得幾乾身,唔算好油。食到最尾,個石鍋底仲有飯焦添😆 非常脆口! 跟餐叫咗中湯(+$4),入面都多湯料,好有家嘅味道😁
❤️ 咖喱牛肋條 $76 可以揀跟飯/炒飯或意粉。牛肋條煮到好軟腍入味,牛筋位置軟滑😉港式咖喱嘅特色就係偏甜香口而且唔太辣,呢度咖喱反而係香濃偏鹹,一啲都唔辣帶椰汁香,咖喱汁送飯一流🙌🏻 跟餐叫咗凍招牌奶茶(+$6),都幾香滑,茶味都算濃。
❤️ 芝士流心西多士 $28 西多士即口即整,面頭塊牛油溶得好快。 侍應好貼心前後俾咗兩枝糖漿我🤣 落幾多糖漿可以自己控制👌🏻 又芝士又西多士再加糖漿真係好鬼死邪惡,食完要跑多幾個圈🤰🏻
不過因為我影相影太耐嘅關係,切開已經唔係流心,凍咗拉唔到絲😮💨 我見其他人係影到有拉絲🥺…
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
環境乾淨坐得舒服,都幾唔錯。下次會想過嚟食晚飯,試吓啲小菜,我見佢哋啲小菜都幾吸引!😛