2020-11-13
朋友最近新屋入夥,就同佢好好咁食返餐,決定好好咁食餐Omakase,當俾多少少錢,喺疫情期間體驗下當自己去咗日本食餐飯。呢間餐廳位置喺銅鑼灣大街嘅樓上鋪,用餐嘅位置就正正對着希慎廣場,勉強地都可以俯瞰銅鑼灣大街嘅夜景。店入邊嘅裝修算係簡約嘅日式風,只係放咗一啲簡單嘅擺設,類似一般嘅居酒屋格局咁。餐廳座位嘅佈局都算分為兩部份,一邊係傳統式Omakase坐喺師傅面前嘅吧枱,令一邊就係自成一各嘅order枱,總共加埋約20個座位左右。我哋都分別叫咗佢哋嘅「金」套餐($1380),當中有幾款菜式都值得一提。首先先上前菜,第一碟既頭盤由三小碟冷盤組成,主要食材係蟹同蝦,其中既蟹肉果凍幾特別,係以蟹肉製成既一個果凍方塊,有濃濃既蟹味又有種爽快開胃既感覺,而且幾款前菜都十分新鮮。緊接既前菜組合係冰菜配蕃茄,加上新鮮腐皮。可以食到平時既餐單中唔易見既冰菜相當清爽,而蕃茄非常鮮甜,連皮食完全無食到渣既感覺;鮮腐皮則望落好嫩滑,放入口既時候充滿住濃濃既豆味,個人覺得唔需要落任何既調味料已經好正,喺嘴入面食出種種原味。之後到刺身方面,呢碟以象拔蚌,鰆魚,鯛魚的刺生組合非常鮮味,而每款都為食客但係你唔同嘅口感
之後到刺身方面,呢碟以象拔蚌,鰆魚,鯛魚的刺生組合非常鮮味,而每款都為食客但係你唔同嘅口感,首先象拔蚌就係有比較硬同埋識落會爽嘅感覺,中間嘅鰆魚嘅肉質就比較份粉,鯛魚則比較煙韌係平時食開既刺生質感。整體都整得唔錯,唔會有特別腥味。
之後開始出熟食嘅料理,呢味炙燒拖羅好惹味,拖羅既油脂岩岩好,夾住仲脆既紫菜食,脆既紫菜外皮加埋暖暖地又充滿油脂嘅拖羅片,絕對係一種享受。
之於炸物方面都值得一讚,尤其係炸角切蕃薯,上碟時以為係平平無奇時蕃薯,但食落口先發覺佢既精髓係塊蕃薯片,炸得非常鬆脆,而蕃薯本身都靚,帶有鮮甜又有光澤。
去到最後既甜品部分依然充滿驚喜,首先係一碟自家製既cheese cake,入口芝士味夠濃郁,餅底算做得幾好,伴著時令水果,係夠哂水份同甜度既哈密瓜同蘋果,岩岩好中和番cheese cake既濃味。
除此之外,仲有樣甜品係柚子味雪葩,同樣出色,雪葩入口即溶,唔會係平時食到既死甜,唔會令你覺得十分甜,反而係柚子味會填滿你既口腔,喺你食完十幾道菜式後依然令你既胃醒神。
經過十幾輪既上菜,我地慢慢食都差唔多食左2小時左右,原本頭幾碟既時候覺得份量唔太足夠,但食到尾段都好彩算有飽足感。唯獨美中不足既係我地事前無提早幾日book,只能坐order枱,相信如果能夠坐師傳吧枱會令成餐飯既體驗更加昇華。