2021-12-02 52 views
喜歡食中菜的我.一有時間就會周圍搵中菜食.今日嚟到依一間位於開平道1號嘅高級中菜.黎到廳面非常雍容華貴.很有格調前菜 鮑汁雞腳雞腳有很多隻二人份量都差不多有六隻.雞腳炆等非常入味很有入口即化的感覺又不會太鹹味道剛剛好.碗底有一啲有皮花生吸收晒雞汁精華很好食脆皮鹽炸茄子擺盤非常有心機的一道菜.茄子刀工很好切到一式一樣..表面有一層博博的脆皮非常鬆脆..又不會太油膩.食完剛好開了胃保健老火湯一人一中燉湯黎到都仲很熱.內裏配料都非常多有很多藥材主菜 xo 醬法邊豆炒帶子份量好足..有大量法邊豆本菇數十片中碼帶子片.用上XO醬及蒜蓉炒非常好味😋鐵板沙畺陳皮煎雞用鐵板上非常有鑊氣.. 雞件用沙畺陳皮醃得非常入味..起碼有半邊去骨雞.表皮剪得10分香脆真係一度心機菜

前菜 鮑汁雞腳

脆皮鹽炸茄子